Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Samhällsekonomi åk 8 VT -17

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 1 mars 2017

Vi kommer under några veckor att arbeta med området samhällsekonomi. Samhällsekonomi handlar förstås om pengar. I det här arbetsområdet ska vi lära oss om hur hushållen använder sina pengar, vad företagen producerar, säljer och köper samt hur samhällets ekonomi hänger samman. Vi ska även titta på hur Sveriges ekonomi påverkas av andra länder i världen. Varför betalar vi skatt och vad går skattepengarna till? Vad finns det för nytta och skada med beskattning och varför väljer politiker att lägga högre respektive lägre skatt på vissa varor och tjänster? Hur ska pengarna fördelas? Hur mycket ska staten respektive individen ansvara för? Detta och mycket mer är frågor vi kommer att diskutera.

Mål

Undervisningen i ämnet samhällsekonomi syftar till att du utvecklar kunskaper om hur individer och samhället påverkar varandra. Genom undervisningen ska du få möjligheten att utveckla en helhetssyn på samhällsfrågor och samhällsstrukturer. I en sådan helhetssyn är de ekonomiska aspekterna centrala.

Arbetets innehåll och redovisning

Det här arbetsområdet handlar om samhällets ekonomi i tre avdelningar: hushållens ekonomi, företagens ekonomi och statens ekonomi.
Undervisningen kommer att innehålla gemensamma genomgångar, enskilt arbete utifrån läromedel (Samhälle PRIO 8) och annat material, instuderingsuppgifter, film samt diskussioner i klassen.

När vi är klara med arbetsområdet vill jag att du:

  • har baskunskaper om de samhällsekonomiska strukturerna
  • kan undersöka och beskriva hur de ekonomiska strukturerna i samhället är uppbyggda och fungerar
  • kan använda begrepp på ett bra sätt när du beskriver hur den ekonomiska strukturen hänger samman och
  • kan diskutera hur människor och samhället påverkar varandra

Detta kan du göra genom att...

  • förklara vad som menas med det ekonomiska kretsloppet. (Vilka delar ingår och hur påverkas kretsloppet i goda/dåliga tider.)...
  • känna till några olika ekonomiska system (marknadsekonomi, planekonomi och blandekonomi) och vilken betydelse de har för den enskilde individen i vardagen...
  • kunna förklara hur länder och regioners ekonomier hänger samman..
  • känna till och kunna förklara begrepp som hänger ihop med samhällsekonomi, t ex. konkurs, produktionsfaktorer, BNP, högkonjunktur, inflation, lågkonjunktur, konkurrens, utbud, efterfrågan, handelsbalans...

Bedömning

Du visar dina kunskaper genom att aktivt medverka i diskussionerna, göra tilldelade uppgifter.

Bedömning: Se matris nedan


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Svenska välfärdsstrukturer och hur de fungerar, till exempel sjukvårdssystemet, pensionssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Vilket ekonomiskt ansvar som vilar på enskilda individer och familjer och vad som finansieras genom gemensamma medel.

Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.

Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.

Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.

Matriser i planeringen
Samhällsekonomi åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback