Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, Svenska, Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Flugornas herre

Varlaskolan södra, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 1 mars 2017

Flugornas herre är en roman, en robinsonad, från 1954 av den brittiske författaren och nobelpristagaren William Golding. Flugornas herre är ett av den moderna litteraturens mest kända och hyllade verk.

1. Läs/lyssna på boken och följ med i texten samtidigt. Lyssna/läs sammanhängande i minst 20-30 min VARJE dag. Jätteviktigt att det är varje dag för bästa resultat på lång sikt.

2. Fyll i läsjournalen varje dag (finns som bilaga längre ner), och be en förälder signera att du läst. Bra sätt att se att det blir gjort!

3. Stanna upp om det är något du inte förstår, t ex ord. Slå upp vad de betyder eller fråga någon. Det är viktigt att du utökar ditt ordförråd.

4. När du läst/lyssnat på de första tre kapitlen svarar du på läslogg nr 1. Fortsätt sedan att lyssna/läsa på boken ytterligare några kapitel. Svara sedan på läslogg nr 2. Fortsätt så tills boken är färdigläst/färdiglyssnad, och svara på alla läsloggarna (det finns fem stycken).

5. Loggarna lämnar du till din lärare antingen via mail eller utskrivet på papper. Du kan även ladda upp här på Unikum. Lämna även in din läsjournal.

6. Boken bör vara utläst senast 19/3, eftersom vi kommer att bearbeta boken tillsammans i klassen när alla läst ut den.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Läslogg 5 kapitel 12 Skriv när du läst ut hela boken
Läslogg 4 kapitel 10-11 Bokens handling och problem
Läslogg 2 kapitel 4-6 Personbeskrivning
Läslogg 1 kapitel 1-3 Bokens inledning
Läslogg 3 kapitel 7-9 Miljöbeskrivningar
Arbetsuppgifter - skriva läsloggar
Läsjournal

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback