Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pop-rockhistoria år 9

Skapad 2017-03-02 10:23 i Lokala Unikumansvariga Partille Partille
Grundskola 9 Musik
För att bättre förstå varför musiken idag låter som den gör är det viktigt att man har historiska kunskaper. Hur har musiken utvecklats och vilka personer har varit viktiga? På vilket sätt har musiken påverkat människor? Vad kan vi lära oss av utvecklingen som har skett inom musikområdet?

Innehåll

Pop- och rockhistoria

Här kommer allt material som ni behöver för att förbereda er väl inför det stundande provet i pop- och rockhistoria v.12 

Tänk på att det är de stora dragen, de röda trådarna som binder samman de olika tidsperioderna, som är viktigt att kunna. Ni måste kunna jämföra olika genrer med varandra ur ett historiskt perspektiv. Se bedömningsmatrisen nedan för att ytterligare få reda på vad som kommer att bedömas. 

Presentationer:

50-talet

60-talet

70-talet

80-talet

90/00-tal

Textdokument:

Pop-rockhistoria

Spellista youtube:

Videolista

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.
  Mu  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
  Mu  E 9
 • Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.
  Mu  E 9
 • Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
  Mu  C 9
 • Dessutom kan eleven i relativt hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.
  Mu  C 9
 • Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
  Mu  A 9
 • Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.
  Mu  A 9

Matriser

Mu
Pop-rockhistoria

E
C
A
Funktion/Betydelse
 • Mu  7-9
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.
Jämföra/Urskilja
 • Mu  7-9
Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med viss säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Dessutom kan eleven i relativt hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med relativt god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer samt med god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: