Genom att barnen kontinuerligt får vistas i skogen vill vi väcka barnens intresse för naturen. Att de bygger en personlig anknytning till naturen och på så sätt känner ansvar för den..
Att vara i skogen handlar inte bara om naturveteskap och hållbar utveckling, det är roligt också.
I skogen är det lugnt, grönt och avslappnande. Vi strävar efter att barnen ska få känna ett ökat välbefinnande och lugn när de får besöka skogen. Även att barnen ska få träna sin motorik är ett av våra huvudsyften med skogspromenaderna.
Vi forskar om olika djur och växter.
Vi delar barnen i olika åldersgrupper.
En gång i veckan går vi till skogen.
Vi lyssnar på barnen och ställer frågor om deras intressen. På det sättet får barnen inflytande.
Man brukar tala om miljön som den tredje pedagogen och i skogen stämmer det verkligen. Barnen blir lugna och avslappnade, det finns mycket att göra och alla kan vara med.
Barnen ska få tid att klättra och springa fritt i skogen då det är ett bra sätt att träna sin grovmotorik.
För att lyfta naturvetenskapen kommer vi observera naturen tillsammans med barnen, vi kommer att samtala om vad som händer när årstiderna skiftar, hur skogen ser ut olika årstider och vilka djur som är framme.
På plats på förskolan kan vi arbeta vidare med fördjupning i olika djur och växter. Nyinköpta nordiska skogsdjur, med tillhörande plansch, som har flyttat in i vår skogshörna kommer att hjälpa oss att arbeta vidare kring ämnet. På biblioteket finns många bra faktaböcker som vi kan använda oss av i vårt forskande.
Vi kommer att sjunga sånger om skogen, fortsätta att skapa på olika sätt och söka information på nätet.
Vi dokumenterar i Unikum, både på blogg och lärlogg.
Vi dokumenterar som vanligt på unikum men skriver även ut bilder och reflekterar kring dokumentationen tillsammans med barnen. Vi försöker alltid förbättra vår verksamhet och reflekterar också i arbetslaget om hur vi kan gå vidare med aktiviteten utifrån barnens reaktioner och intressen