Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Fy, Ge Väder och klimat VT 17

Gammal, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 17 maj 2017

Vi lär oss om vad som styr vårt väder och klimat och hur värme fungerar

Syfte

 Eleverna kommer att lära sig lite grundläggande meterologi och klimatlära. Eleverna ska lära sig om vad värme är och hur värme transporteras.

Eleverna kommer att laborera och utveckla sitt sätt att skriva laborationsrapporter.

Detta ska vi arbeta med

Vi kommer att lära oss om väder och lära oss att tyda väderleksprognoser och förstå olika väderfenomen. Vi kommer att lära oss om klimat och klimatzoner.

Kontinuerligt kommer väderdagbok att skrivas.

Vi kommer att ha genomgångar där vi lär oss hur värme fungerar. Eleverna kommer att få se laborationer och laborera själva. De kommer att skriva laborationsrapporter efter varje laboration.

 

Detta kommer vi att bedöma

Eleverna kommer att bedömas på flera olika moment.

Aktiviteterna på lektionerna, laborationerna, väderdagbok och laborationsrapporterna kommer att bedömas.

Efter att vi avslutat avsnittet kommer eleverna att ha ett prov som också ligger till grund för bedömningen.

Allt kommer att bedömas enligt matrisen nedan


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Väderfenomen och deras orsaker. Hur fysikaliska begrepp används inom meteorologin och kommuniceras i väderprognoser.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper och fasövergångar, tryck, volym, densitet och temperatur. Hur partiklarnas rörelser kan förklara materiens spridning i naturen.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.

Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.

Matriser i planeringen
Fysik åk 7-9
Geografi åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback