Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), Svenska

·

Årskurs:

2

NO - åk 2 - rymden vt17 v. 8-13

Gullregnsskolan F-3, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 5 mars 2017

Du ska få möjlighet att lära dig mer om vårt solsystem. Bland annat jorden, solens och månens rörelser i förhållande till varandra samt månens faser och olika stjärnbilder.

 

Det här ska vi lära oss

Du ska få möjlighet att lära dig mer om vårt solsystem; solen, jorden och dess måne samt de andra planeterna. Du ska lära dig jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Du ska lära dig att skriva en beskrivande text och du ska lära dig vad som är skillnad mellan en beskrivande text och en berättande text. Du ska lära dig olika strategier för att skriva en beskrivande text.

De här förmågorna ska vi träna på:

Förmågan att skriva beskrivande texter.

Förmågan att söka information från olika källor.

Förmågan att använda olika begrepp; för att förklara jordens, solens och månens rörelse i förhållande till varandra, för att förklara månens olika faser och för beskriva några olika stjärntecken.

Så här ska vi arbeta:

Vi läser faktatexter och ser på film.

Vi skriver faktatexter, gemensamt, parvis och enskilt - diskuterar vad en faktatext är, vilka strukturer som vi finner i texterna och hur vi kan skriva egna faktatexter.

Vi kommer att skapa solsystemet i så kallade "tittskåp", göra olika bilduppgifter som visar exempelvis månens faser, the big bang, jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra samt olika stjärnbilder.

 

Bedömning av dina kunskaper/förmågor:

att du kan skriva beskrivande texter utifrån kunskaper och fakta du inhämtat från olika källor.

att du kan använda olika begrepp när du beskriver jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra, månens olika faser samt några olika stjärnbilder.

 


Läroplanskopplingar

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

Berättelser om äldre tiders naturvetenskap och om olika kulturers strävan att förstå och förklara fenomen i naturen.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback