Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

F - 7

Läsförståelse v.10-12 VT-17

Frösåkersskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 6 mars 2017

Vad handlar texten egentligen om? Hur läser man mellan raderna? Vad är det viktigaste i en text? Detta ska vi arbeta med under v.10-12. Vi kommer att läsa olika texter med olika svårighetsgrader. Arbetet kommer att ske enskilt, i grupp och i helklass.

Arbetssätt och uppgifter

Vi kommer att läsa texter både högt och tyst. Vi kommer att diskutera texterna tillsammans i helklass eller i grupper. Du kommer också att skriftligt få svara på uppgifter till olika texter. Parallellt med de gemensamma texterna ska du välja en bok som du ska läsa och skriftligt redovisa.

Bedömning

Följande kommer att bedömas:

Ditt deltagande under diskussionerna kring texterna.
Inlämningsuppgifter där du tränar läsförståelse.
Skriftlig recension av din egen valda bok.

 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska - åk 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback