På medeltiden var nästan alla människor bönder, men det växte upp allt fler borgar, kyrkor och städer i Norden. Vi i Norden ansluter oss till medeltiden i och med kristnandet från ca. år 1050, och tiden varar fram till att Gustav Vasa blir kung år 1523.
Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att du som elev utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som historisk bildning och historiemedvetande.
Genom undervisningen i ämnet historia ska;
malm, gudstjänst, altare, helgonbilder, mässa, nattvard, synda, försörjd, uppenbarelse, pilgrimsresa, skeppsbrott, lagmannen, pergament, lärd, adeln, uppror, ting, fogde, förbund, krigsmakt, stormakt
* Kyrkans betydelse och makt över folket.
* Hur livet i ett kloster fungerade.
* Viktiga och betydelsefulla personer
* Hur städer började växa fram.
* Viktiga begrepp.
* Lag och ordning i samhället under medeltiden.
* De fyra stånden och vad de innebar.
* Vad Hansan var.
* Vilka länder som ingick i Kalmarunionen.
Att skriftligt kunna formulera frågor till en påhittad person som levde på medeltiden.
På det här viset kommer vi att arbeta:
- Se filmer, delta i gemensamma diskussioner och genomgångar. Läsa i faktaböcker och svara på instuderingsfrågor. Samla fakta i mindmaps och skriva faktatexter tillsammans och på egen hand. Arbeta med cirkelmodellen. Eventuellt ha redovisningar och prov.
Jag bedömer;
- Din förmåga att visa dina kunskaper om förhållanden, händelser och personer under medeltiden och din förmåga att använda dig av historiska begrepp
-Hur väl utvecklade och väl underbyggda svar du ger runt samhällsförändringar och förändringar i människors levnadsvillkor under medeltiden och hur det har påverkat vår tid.
Det här visar du i - diskussioner kring filmer, övningar och förhör under lektionerna samt genom de faktatexter du skriver och genom något skriftligt test.