Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bokbuffè v. 12-22

Skapad 2017-03-13 14:05 i Glasbergsskolan Mölndals Stad
Grundskola 4 – 6 Svenska som andraspråk Svenska
När man läser känns det som att man försvinner in i en annan värld. Men för att tycka att läsning är skoj behöver man hitta sin läslust. Det finns en läslust i alla människor men det gäller att hitta rätt sorts böcker. När man väl har gjort det så lovar jag att läsningen kommer att bli mycket roligare och att du har hittat just din läslust!

Innehåll

Under veckorna 12-22 kommer vi att ha en läsutmaning som vi ska avsluta med en bokbuffé och då ska ni läsa så mycket ni bara orkar!

Ur de böcker ni läser ska ni varje vecka välja ut ett citat som ni ska redovisa för er grupp. Citatet skriver ni i ett dokument i svenska mappen på drive som ni döper till läsutmaning. 

Citatet du väljer kan vara roligt, spännande, sorgligt m.m. Bara det väcker nyfikenhet och intresse för boken! Citatet ska vara ett lite längre stycke, inte bara en eller två meningar. 

I slutet kommer vi att ha en bokbuffé och då kommer ni eventuellt att använda citaten, så välj dem med omsorg. 

Instruktion till läxan varje torsdag:

 • Välj ett citat från boken du läser.
 • Skriv av citatet i ditt dokument på drive (använd citat tecken).
 • Anteckna titel, författare och sidan som du hittade citatet på.

 

Mall för Citat & Tanke:

Citat till v.12

”Tokgubben stannade till när han såg oss komma springande. Tänkte han vända och gå hem igen?

Det borde han ha gjort.

För nu var vi framme.

”Glad påsk!” sa Klara med knivrösten.

”Glad påsk din äckliga gamla gubbe. Nu ska du få se på kvastar!”

Han försökte skydda sig, det kommer jag ihåg. Det gör så ont att komma ihåg det här. Magen knyter ihop sig som en sten. Men jag vill ändå berätta. Jag vill verkligen berätta allt för dej.”

Sid: 7 Titel: Som om jag vore något mycket dyrbart Författare: Terri-Lynne Waldvik.

I det här citatet har Klara och hennes gäng precis stött på tokgubben på gatan. De hatar honom och är alltid taskiga. Jag valde det här citatet för att jag tycker att det som händer är hemskt. Det är en som styr och de andra vågar inte säga ifrån. Det är ju riktig mobbning! Jag tycker att det är viktigt att man vågar stå emot sådana som Klara, och inte bara vara tyst. Då blir man ju en del av mobbningen. Men det är svårt. Det är inte alltid man vågar, kanske.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
  Sv  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: