Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pulsträning

Skapad 2017-03-22 11:37 i Högadalsskolan Härryda
Grundskola 2 – 5 Idrott och hälsa
Behöver barn träna sitt hjärta?

Innehåll

Inlärning startar inte från nacken och upp utan från fötterna och upp. De här veckorna arbetar vi runt vårt hjärta, och hur viktigt träning är för att få god kondition , muskelstyrka och ett starkare skelett dessutom får vi den fina effekten som pulsträning på barnens inlärningskapacitet ger.

"Förbättrad kondition och muskelstyrka, starkare skelett, sänkning av höga blodfetter, ökad självkänsla och förbättrade skolprestationer är några av de positiva hälsoeffekter som ses hos barn som är fysiskt aktiva sammanlagt minst en timme per dag konstaterar en expertgrupp som utarbetat rekommendationer om fysisk aktivitet för barn.

– För att uppnå dessa positiva effekter ska puls och andning öka, som till exempel då barnen går eller cyklar till skolan och leker på rasterna, säger Ulrika Berg, barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som lett expertgruppen. En större ökning av puls och andning bör dessutom ske minst tre gånger per vecka som till exempel i samband med skolidrotten eller lek och idrott på fritiden. Dessutom bör aktiviteter som stärker muskler och skelett, som till exempel hopp och löpning, inkluderas minst tre gånger i veckan."

 

FRÅGOR
För mer information kontakta
Ulrika Berg, med dr, ulrika.berg@karolinska.se, 070-450 35 19
Örjan Ekblom, docent, orjan.ekblom@gih.se, 0725-10 48 59
Eva Jansson, professor, eva.jansson@ki.se, 0763-44 54 66 eller
Carl Johan Sundberg, professor, carl.j.sundberg@ki.se, 070-517 68 86

Uppgifter

 • Ej namngiven

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  Idh  1-3
 • Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.
  Idh  4-6
 • Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.
  Idh  4-6
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.
  Idh  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: