Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Näringslära och hälsa

Skapad 2017-03-23 10:22 i Torpskolan Lerum
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa Biologi
Ni ska lärare mer om kost och hälsa. Vad i maten ni äter får ni energi ifrån. Hur bör man äta för att må bra.

Innehåll

Arbetet ska ha en framsida samt en presentation av de källor ni använt. Ni skriver arbetet enskilt Minst 400 ord. Uppgiften ska vara inlämnad senast fredag 7/4.

Uppgift 1. Du ska förklara vad fett, proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler är. Du ska även förklara varför vi behöver dessa näringsämnen. Beskriv vilka näringsämnen som är bra att äta. Hur mycket av ditt energibehov som ska komma av respektive näringsämne?

Varför är det viktigt att vara fysiskt aktiv och hur ofta bör man motionera? Utgå från dig själv och skriv hur du motionerar och om du äter enligt rekommendationerna från livsmedelsverket.

Uppgift 2. Din uppgift är att agera ”hälsocoach” till en av personerna på nästa sida. Läs igenom fallen nedan och välj ut en person som du ska hälsocoacha!

Nu är din uppgift att agera ”hälsocoach” vilket innebär att ni ska hjälpa personen ni valt till en hälsosammare livsstil genom ett skriftligt arbete med instruktioner och tips till henne/honom.

Ni ska hjälpa personen med t.ex deras kostvanor: Lämplig frukost, lunch, middag, mellanmål. Kostråd kring grönsaker, frukost, fisk mm. Förklara tallriksmodellen och kostcirkeln betydelse. Förklara varför fysisk aktivitet/ motion är viktigt för en bra hälsa. Alltså hur de bör äta och träna för att må så bra som möjligt.

 

 1.Filip är överviktig, äter mycket skräpmat och älskar titta på tv. Han tränar aldrig och tycker skolidrotten är pest och pina. Filip är nära att drabbas av diabetes om han inte ändrar sin livsstil.

2. Anna är underviktig men tycker själv att hon är tjock. Anna äter aldrig frukost, hoppar ofta över lunchen och detta leder till att Anna ofta är trött och inte orkar med skolan eller fotbollsträningarna som hon innan älskade.

3.Kalle har nyss fått reda på att han är glutenöverkänslig och är nu tveksam till hur han ska organisera sin livsstil. Kalle tränar hårt flera gånger i veckan.

Bedömning:

Du visar vad du lärt dig genom att: För att nå E-D krävs att du:

Att du visar förståelse för att olika vanor kan ge hälsoproblem.

Att du ger förslag på nya hälsosamma kostvanor och vilka näringsämne vi har.

Att du ger förslag på anpassad frukost, lunch, middag och mellanmål.

Att du visar kunskap om matcirkeln och tallriksmodellen anpassat för personen.

Att du ger förslag på lämplig fysisk aktivitet. För att nå C, B eller A krävs det att du dessutom:

Matriser

Bi Idh
Näringslära och hälsa

F
E
D
C
B
A
Du har inte uppnått kunskapskraven.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa. Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa. Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Betyget B innebär att kunskapskraven för betyget C och till övervägande del för A är uppfyllda.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa. Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: