Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

STOMP - musik utan instrument

Skapad 2017-03-23 14:24 i Dalhemsskolan Helsingborg
Vi ska nu använda oss av ljuden som finns gömda omkring oss. De finns i stolar och väggar, på bord och knän, i händer och fötter och så vidare. Lyssna på dem, pröva hur de låter tillsammans och pussla ihop dem till en helhet. Det kan bli hur kul som helst!
Grundskola 7 – 9 Musik
Först ser vi filmen Stomp Out Loud för att bli inspirerade. Sedan använder vi oss av ljuden som finns gömda omkring oss. De finns i stolar och väggar, på bord och knän, i händer och fötter och så vidare. Lyssna på dem, pröva hur de låter tillsammans och pussla ihop dem till en helhet. Det kan bli hur kul som helst!

Innehåll

Inledning

Vi börjar som sagt med att titta på filmen Stomp Out Loud (finns även på youtube) och blir inspirerade att göra något liknande själva. I mindre grupper skapar vi sedan musik utan instrument. Verket visas upp för resten av klassen och vi använder oss av konstruktiv kamratbedömning. Hela området kommer att ta 3-4 veckor i anspråk. Lycka till!

Mål

Målet är att skapa ett musikstycke tillsammans i gruppform. Här finns stor chans att skapa fritt, då det inte finns något original alls att förhålla sig till. Spännande!

Konkretisering av mål

Undervisning

Projektet kan beskrivas som en trestegsraket:
1) Film som inspiration
2) Skapande och musicerande i grupp
3) Framförande och kamratbedömning

Vad

Hur

Bedömning

Jag ser till samma förmågor som när vi musicerar i grupp. Vi täcker med detta moment in samtliga tre syften med musikämnet;
musicera, skapa och analysera.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,
    Mu
  • skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och
    Mu
  • analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.
    Mu

Matriser

Mu
Musik Kunskapskrav år 7-9

E
C
A
Anpassa den egna stämman
Eleven anpassar i viss mån sin stämma till helheten genom att lyssna och till viss del uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
Eleven anpassar sin stämma relativt väl till helheten genom att lyssna och i relativt hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
Eleven anpassar sin stämma väl till helheten genom att lyssna och i hög grad uppmärksamma vad som sker i musicerandet.
Spela musik
Eleven sjunger eller spelar på något instrument i någon genre med delvis fungerande teknik och i viss mån passande karaktär.
Eleven sjunger eller spelar på något instrument i någon genre med relativt väl fungerande teknik och passande karaktär.
Eleven sjunger eller spela på något instrument i någon genre med väl fungerande teknik och passande karaktär.
Resonemang om musik
Eleven kan bidra till att bearbeta och tolka musiken till ett musikaliskt uttryck.
Eleven kan bearbeta och tolka musiken till ett delvis personligt musikaliskt uttryck.
Eleven kan då bearbeta och tolka musiken till ett personligt musikaliskt uttryck.
Skapa egen musik
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.
Omdöme om musik
Eleven kan även ge enkla omdömen om eget och andras musicerande och bidra med förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Eleven kan även ge utvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som efter någon bearbetning kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: