Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projekt Babblarna

Skapad 2017-03-27 14:18 i Linden Örebro
Vi på småbarnsavdelningarna har sett att många barn visat intresse för Babblarna. Därför kommer vi arbeta med detta som tema under läsåret. Vi vill få in matematik, språk & kommunikation, natur & teknik, rörelse och värdegrund (Greta). Om Babblarna: Babblarna leker med riktigt små barns allra första språkljud. Med sitt enkla uttryck lockar de till tidig tal- och språkutveckling. Att umgås med Babblarna är ett jättebra sätt för barn att komma igång med ljud och tal.
Förskola
På avdelning Labolina har många av våra barn visat intresse för Babblarna och vi kommer därför att starta projekt Babblarna. Vårt mål är få in matematik, språk & kommunikation, natur & teknik, rörelse och värdegrund. Om Babblarna: Babblarna leker med riktigt små barns allra första språkljud. Med sitt enkla uttryck lockar de till tidig tal- och språkutveckling. Att umgås med Babblarna är ett jättebra sätt för barn att komma igång med ljud och tal. Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer vars huvudsakliga syfte är att göra språkträning till ett spännande och lekfullt äventyr. Vi har sett att barnens intresse för dem är stort. Vi kommer arbeta med de olika fokusområden som varje figur representerar. Vi har böcker som handlar om Babblarna och Babblarfigurerna. På vår projektvägg kan vi följa projektet utveckling. Babblarna ska få vara med barnen i de aktiviteter som vi har på förskolan. Till exempel samlingar, skogsutflykter och den dagliga lärandeleken ute och inne.

Innehåll

 

Varje Babblare är kopplad till ett visst läroplansmål, se nedan.

 

Babba

Babba - symboliserar språkkunnighet, språklek och olika ord.

Babba är mycket pratsam, berättar sagor för den som vill lyssna och läser många böcker.Pratsam och omtänksam, naturlig ledare (utan att kämpa för det), modig. Älskar att läsa böcker och att berätta sagor.

Koppling till Lpfö - "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp, samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, organisera och kommunicera med andra barn."

 

Bibbi

Bibbi - symboliserar matematik.

Bibbi är försiktig och lite ängslig av sig. Jättebra på att räkna och att klura ut saker.
Bibbi är lugn av sig. Tycker inte så mycket om när det flyger och far. Vill gärna göra lugna rofyllda saker. Odla växter, hänga i bion, se på stjärnorna, räkna, bra på att klura ut praktiska lösningar. Eftertänksam.

Koppling till Lpfö - "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning, samt grundläggande egenskaper om mängd, antal, ordning och talbegrepp, samt för mätning, tid och förändring."

 

Bobbo

Bobbo -  symboliserar rörelse och motorik.

Bobbo är glad och arg – med ett snabbt humör. Studsig och nyfiken. Bobbo är nästan alltid glad (men kan bli jätte-hoppa-studsa-arg och sur när något går fel), mycket energifylld, nyfiken och busig. Gillar att dansa och hoppar gärna fram.

Koppling till Lpfö - "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning, samt sin förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande."

 

Dadda

Dadda - symboliserar naturkunskap och teknik.

Dadda är bra på att hitta saker, men tappar dem lätt igen. Lite klumpig och långsam, kommer ofta på efterkälken. Älskar roliga miner.
Plockar gärna upp saker i naturen, tar och känner, funderar.  Fnittrar för sig själv, älskar att busa med roliga ljud och fula miner. Nära till gråten, envis – säger ofta ja-a! eller ne-e!

Koppling till Lpfö - "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband med naturen, liksom sitt kunnande om växter och djur."

 

Diddi

Diddi - symboliserar skapande i alla möjliga material man kan hitta.

Diddi är snabb, vill alltid vara först. Älskar att rita, måla och kladda. Diddi är den äventyrlige och våghalsige. Älskar när det studsar, far och rör på sig. Mycket ”Spring i benen”. Kastar sig före alla andra, pratar gärna men hinner inte alltid lyssna på andra. Tycker om att städa, far runt som en virvelvind. Har svårt att komma upp på morgonen. Konstnärlig och kreativt påhittig.

Koppling till Lpfö - "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i uttrycksformen bild."

 

Doddo

Doddo - symboliserar socialt samspel, gillar att kramas och att vara tillsammans.

Doddo är snäll, rättvis och hjälper alltid sina vänner. Doddo älskar att höra sin röst, men är en trofast vän som ser till att ALLA är med. Snäll och lyssnar noga på vad de andra vill. Doddo vill gärna skapa rättvisa och hjälper till att lösa konflikter när de uppstår. Brusar aldrig upp.

Koppling till Lpfö - "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed får möjlighet att påverka sin situation."

  

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,
  Lpfö 18
 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: