Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Alla årskurser

Geogafins grunder

Västerholm, Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 januari 2018

Geografi är ett ämne som bygger på andra ämnen, främst SO och NO ämnen. Geografi består av en naturvetenskaplig del och en samhällsvetenskaplig del, vilka är tätt sammanlänkade.

Syfte

Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig. Samspelet mellan människan och hennes omgivning har gett upphov till många olika livsmiljöer. Geografi ger oss kunskap om dessa miljöer och kan bidra till förståelse av människans levnadsvillkor.

 

Centralt innehåll

 

  • Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

  • Geografins metoder, begrepp och arbetssätt

  • Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska

  • och olika tematiska kartor.

Så här ska vi arbeta

Textbearbetning, förtydligande genomgångar, anteckna, övningar i namngeografi,

instuderingsfrågor, diskussion, tillverka egna frågor, film m.m.

Visa vad du lärt dig/Bedömning

Läxförhör, lektionsarbete, redovisningar, diskussion

Kunskapskrav

Se matris!

 

Matris för SO LGR 11 - Västerholms friskola

So matris

  Nivå F Nivå E Nivå C Nivå A
Faktaurval och förklaringar
 
Det finns fakta, men de har inte alltid med ämnet att göra.
Det finns fakta, som har med ämnet att göra. Förklaringar finns, men är bitvis otydliga.
Faktaurvalet är genomtänkt. Jag har från flera källor hittat fakta som passar ämnet och jag har förklarat dem.
Jag har tänkt igenom faktaurvalet och förklaringarna är tydliga. Jag använder fakta för att hjälpa mig dra egna slutsatser. Alltså presenterar en idé / slutsats som inte alltid står i boken.
Begreppslig kunskap
 
Jag använder mig av något begrep som jag inte förklarar.
Viktiga begrepp används men förklaras bara ibland eller inte helt rätt.
Viktiga begrepp används i rätt sammanhang. Jag förstår innebörden och plockar ut det viktiga ur innehållet. Jag förklarar och använder begreppen på "rätt ställe".
Jag kan ge olika förklaringar till viktiga begrepp och använder dem i rätt sammanhang, dvs jag vet när jag ska använda dem, så att det tydligt framgår att jag förstår.
Analys och reflektion
 
Jag försöker hitta samband, föra egna resonemang och dra egna slutsatser. Dvs jag försöker hitta likheter och skillnader för att koppla samman händelser och begrepp, men lyckas inte helt.
Jag visar att jag förstår hur saker hänger ihop och försöker förklara det.
Jag ser hur saker och ting hänger samman och kan göra jämförelser. Dessa leder till egna resonemang och/eller slutsatser. Dvs jag kan utifrån det jag lärt mig koppla samman händelser, begrepp och jämföra dem samt ge förklaringar.
Jag drar logiska slutsatser, som jag motiverar med genomtänkta resonemang och fakta och visar på konsekvenser. Jag gör genomtänkta jämförelser. Dvs jag kan utifrån det jag lärt mig koppla samman och jämföra händelser, begrepp och visa på "verkliga" följder. Jag visar detta genom en tydlig diskussion.
Argumentation
 
Jag påstår saker som jag har åsikter om, men förklarar inte varför.
Jag påstår saker som jag har åsikter om och kan förklara varför jag tycker så.
Jag har åsikter och kan förklara varför jag tycker så. Jag kan också se saker från olika håll. Dvs jag kan förstå att det finns andra sätt att se på saker, men har svårt att förstå deras idéer.
Jag kan argumentera för mina påståenden utifrån lämpliga argument och har en god förmåga att se olika ståndpunkter. Dvs i en diskussion ska jag kunna förstå båda sidor och resonera kring olika idéer oavsett min egen åsikt.
Källkritik
 
Inga källor redovisas, eller så redovisas källor utan trovärdighet och relevans. Dvs jag använder källor utan att veta vart de kommer ifrån och de har inte alltid med ämnet att göra.
Källor redovisas. Jag resonerar på enkel nivå kring källornas trovärdighet och relevans. Vet jag var källorna kommer ifrån och har de med ämnet att göra?
Källorna redovisas. Jag resonerar på ett utvecklat sätt kring källornas trovärdighet och relevans. Jag diskuterar var källorna kommer ifrån och om de har med ämnet att göra.
Källorna redovisas och jag förhåller mig kritisk till de källor jag har använt. Ett flertal källor används för att stärka det jag säger. Jag diskuterar var källorna kommer ifrån och ifrågasätter dess trovärdighet och om de har med ämnet att göra.

 

IKT

Här beskriver du vilka IKT-verktyg/hjälpmedel (Information- och kommunikationsteknologi) som du använder i din undervisning. Detta kan exempelvis vara appar, dator, iPad etc.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback