Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

4

Vår och sommar-biologi

Aspen Montessori, Grundskolor · Senast uppdaterad: 29 mars 2017

Vintern är slut och det börjar hända mycket i naturen. Snön har smält. Knopparna på träden börjar slå ut och de första vårblommorna tittar fram ur jorden. Alla fåglar som varit i varmare länder kommer tillbaka. I buskar och träd hörs fågelsång. På marken börjar det röra sig, myror och insekter kryper fram och värmer sig i solen och fjärilar flyger mellan blommorna. Det är våren som kommit!

Mål för eleven(vad ska jag kunna)

När vi har arbetat med det här arbetsområdet ska vi kunna

  • namnen på några vanliga blommor.
  • namnen på några fåglar i vår närhet.
  • förklara vad pollinering är och ge exempel på pollinerare. 
  • förklara hur växterna får sin energi så att de kan växa.
  • berätta hur en insekt utvecklas från ägg till färdig insekt. 

 

Undervisning(hur ska vi arbeta) 

  • Gemensamma genomgångar i klassen.
  • Gemensamma diskussioner i klassen.
  • Gemensamma experiment.
  • Eget arbete med frågor kring våren och sommaren.
  • Fältstudier i naturen.
  • Besök och arbete i en gemensam naturruta.

Bedömning

Du kommer att kunna visa din kunskap genom att vara aktiv i de samtal och diskussioner vi har i klassen. Under arbetets gång kommer vi också ha ett mindre prov där du får visa vad du lärt dig. Du ska då kunna; ge exempel på vårblommor, känna till hur pollinering går till på olika sätt, kunna beskriva fjärilens och bärfisens utveckling, berätta varför fåglarna sjunger på våren, kunna sädesärla och blåmes och känna till fotosyntesen.

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback