Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ungdomsklassiker och författarporträtt

Skapad 2017-04-03 21:03 i Halvarsgårdars skola Borlänge
Ungdomsklassiker
Grundskola 4 – 6 Svenska
En klassiker är en bok som varit omtyckt under mycket lång tid och är skrivna av författare som aldrig går ur tiden. I arbetsområdet kommer du få läsa en ungdomsklassiker, skriva en bokrecension samt göra ett författarporträtt i rapportform. Din ungdomsklassiker och din författare kommer du få redovisa muntligt för dina klasskompisar.

Innehåll

ARBETSOMRÅDET:

LÄS EN UNGDOMSKLASSIKER OCH SKRIV EN BOKRECENSION

Du ska få läsa en ungdomsklassiker av en känd författare. En klassiker är en bok som varit omtyckt under mycket lång tid och givits ut i nya upplagor och översättningar. Huvudpersonen eller huvudpersonerna känns ofta levande då de utsätts för många problem. En klassiker är oftast en spännande och gripande bok som filmats många gånger. När du läst klart din bok ska du göra en bokrecension på boken du har läst (se uppgift).

Förslag på ungdomsklassiker:

Harriet  Beecher Stowe - Onkel Toms stuga

Jules Verne - Till jordens medelpunkt, En världsomsegling under havet, Jorden runt på 80 dagar

Mark Twain - Tom Sawyers äventyr, Huckleberry finns äventyr

Rudyard Kipling - Mowglis äventyr

Jonathan Swift - Gullivers resor

Frances Hodgson Burnett - En liten prinsessa

Victor Hugo - Ringaren i Notre-dame

Daniel Defoe - Robinson Crusoe

Howard Pyle - Robin Hood

Charles Dickens - Oliver Twist

Walter Scott - Ivanhoe

James Fenimore Cooper - Den siste Mohikanen

Jack London - Skriet från vildmarken, varghunden

Robert Louis Stevenson - Skattkammarön, Dr Jekyll och mr Hyde, 

Bram Stoker - Dracula

Mary Shelley - Frankenstein

Lucy Maud Montgomery - Anne på Grönkulla

 

SKAPA ETT FÖRFATTARPORTRÄTT

När din bokrecension är klar är det dags att skriva ett arbete om författaren till din ungdomsklassiker. Hämtar du fakta från internet ska internetsidan finnas med längst bak i texten, samma sak gäller böcker (källhänvisningar). Skriv och ta gärna med bilder. Använd rapportform när du skriver (se uppgift)

 

MUNTLIG PRESENTATION

Arbetsområdet avslutas med en muntlig redovisning om din ungdomsklassiker och din författare. 

Uppgifter

 • Uppgifter ungdomsklassiker

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
  Sv  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  Sv  4-6
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
  Sv  4-6
 • Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
  Sv  4-6
 • Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.
  Sv  4-6
 • Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
  Sv  4-6

Matriser

Sv
Ungdomsklassiker och författarporträtt

BETYG E
BETYG C
BETYG A
LÄSA MED FLYT
Du kan med flyt läsa skönlitteratur för barn och ungdomar. Du använder lässtrategier som fungerar ganska bra.
Du kan med bra flyt läsa skönlitteratur för barn och ungdomar. Du använder lässtrategier som fungerar bra.
Du kan med mycket bra flyt läsa skönlitteratur för barn och ungdomar. Du använder lässtrategier som fungerar mycket bra.
LÄSFÖRSTÅELSE
Du har ganska bra läsförståelse när du läser olika texter. Du gör enkla sammanfattningar av innehållet i tidsordning. Du kommenterar innehållet på ett ganska bra sätt.
Du har bra läsförståelse när du läser olika texter. Du gör utvecklade sammanfattningar av innehållet i tidsordning. Du kommenterar innehållet på ett bra sätt.
Du har mycket bra läsförståelse när du läser olika texter. Du gör välutvecklade sammanfattningar av innehållet i tidsordning. Du kommenterar innehållet på ett mycket bra sätt.
BUDSKAP OCH UPPLEVELSE
Du kan förstå och diskutera olika slags texters budskap på ett enkelt sätt. Du gör det med hjälp av vad du själv varit med om. Du beskriver på ett enkelt sätt vad du tyckte och tänkte när du läste.
Du kan förstå och diskutera olika slags texters budskap på ett utvecklat sätt. Du gör det med hjälp av vad du själv varit med om. Du beskriver på ett utvecklat sätt vad du tyckte och tänkte när du läste.
Du kan förstå och diskutera olika slags texters budskap på ett välutvecklat sätt. Du gör det med hjälp av vad du själv varit med om. Du beskriver på ett välutvecklat sätt vad du tyckte och tänkte när du läste.
SÖKA, VÄLJA UT OCH SAMMANSTÄLLA
Du kan söka och sätta ihop information från några källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen kan användas.
Du kan söka och sätta ihop information från några källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen kan användas.
Du kan söka och sätta ihop information från några källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen kan användas
SAMMANSTÄLLNINGAR
Du kan sätta ihop informationen från olika källor och använder enkla beskrivningar med egna ord. Du använder ord som hör ihop med det du skriver om på ett ganska bra sätt.
Du kan sätta ihop informationen från olika källor och använder utvecklade beskrivningar med egna ord. Du använder ord som hör ihop med det du skriver om på ett bra sätt.
Du kan sätta ihop informationen från olika källor och använder välutvecklade beskrivningar med egna ord. Du använder ord som hör ihop med det du skriver om på ett mycket bra sätt.
MUNTLIGA REDOGÖRELSER
Du kan förbereda och hålla en enkel muntlig redovisning med början, innehåll och slut som fungerar ganska bra. Du anpassar din redovisning till de som lyssnar och till budskapet på ett ganska bra sätt.
Du kan förbereda och hålla en utvecklad muntlig redovisning med början, innehåll och slut som fungerar bra. Du anpassar din redovisning till de som lyssnar och till budskapet på ett bra sätt.
Du kan förbereda och hålla en välutvecklad muntlig redovisning med början, innehåll och slut som fungerar mycket bra. Du anpassar din redovisning till de som lyssnar och till budskapet på ett mycket bra sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: