Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

Språkets förändringar - utveckling eller förfall?

Fuxernaskolan 7-9, Lilla Edet · Senast uppdaterad: 28 april 2020

Den närmsta tiden kommer vi att arbeta med språkhistoria och språkutveckling. Du ska få lära dig om svenska språkets ursprung och utveckling, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, samt fundera över nya ord och hur de bildas.

Varför ska du läsa språkhistoria?

Det är viktigt att förstå hur levande och dynamiskt språk är. Språk kan se olika ut i olika sammanhang och det är viktigt att anpassa sitt språk efter mottagare och sammanhang. Språk förändras också över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll på svenska språkets utveckling. Vi kommer också undersöka hur händelser i dagens samhälle avspeglar sig i språket.

Olika språk påverkar också varandra. Svenska språket är ett litet språk, och har därför påverkats av andra, mer inflytelserika språk. Det är viktigt att veta varför man lånar ord från andra språk och vilka konsekvenser det kan få.

 

 

Undervisning

Du kommer bland annat att få genomgångar, delta i diskussioner och titta på delar av serien Värsta språket. Du kommer få arbeta med instuderingsfrågor, samt avslutningsvis redogöra för dina kunskaper skriftligt i en resonerande text.

Länk till planering i Gleerups: Svensk språkhistoria.

Bedömning

Du kommer få visa dina kunskaper både muntligt och skriftligt under lektionstid. Det är viktigt att du deltar aktivt.

Avslutningsvis skriver du en resonerande text/håller du ett resonerande tal/spelar du in en film där du resonerar kring huruvida du anser att förändringarna i det svenska språket är utveckling eller förfall, eller kanske ingetdera. Du har med exempel ur svensk språkhistoria för att underbygga ditt resonemang.

Din uppgift bedöms utifrån vilken variant du har valt (muntlig eller skriftlig) och utifrån språkhistoriematrisen nedan. Nedan finns också en matris för resonerande text.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Matriser i planeringen
Språkhistoria
Resonerande text - språkhistoria
Uppgifter
Språkhistoria: svar på frågor i Gleerups Svenska 7-9
Språkets förändringar - utveckling eller förfall?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback