Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

5 - 6

Lek och rörelse

Gula husets förskola, Bollnäs · Senast uppdaterad: 25 augusti 2022

En gång i veckan går vi till gymnastiksalen med de äldsta barnen och har varierande planerade aktiviteter.

Mål: är att barnen ska tycka det är lustfyllt att röra på sig. Träna upp grovmotoriken, rumsuppfattningen, turtagningen, lära sig " gamla lekar" , lyssna, kroppsuppfattningen , få känna samhörighet med jämnåriga och förberedelse till skolan. 

Syfte: är förberedelse till skolan. Man måste få röra sig för att kanna sitta still. Barnen ska få känna att det är roligt att röra på sig, därav att vi gör varierande aktiviteter som passar alla. 

Genomförande: Vi börjar alltid med massage, barnen masserar varandra ( de som vill) . Sen gör vi någon form av uppvärmning, sen en planerad aktivitet som hinderbana, bollar, ärtpåsar, lekar, musikstopp, rytmikband, ärtpåsar, stationer och fallskärm. Om det finns is jan, feb brukar vi även erbjuda skridskor, längdskidor och pulkåkning. Vi har samma aktivitet två gånger i rad. Går med de äldsta barnen från båda avdelningarna så de får känna gruppsamhörighet och stora. 

Vi går en gång i veckan september t.om maj. Ingen aktivitet när skolan har lov. 

Dokumentation under lär processen: Vi synliggör våra aktiviter genom att knäppa kort och/eller skriver ner vad vi har gjort. Det gör pedagogerna som håller i lek/rörelsen efter varje gång.

Ansvar: Det har pedagogerna som går iväg med barnen till lek/rörelsen 

Utvärdering: Pedagogerna frågar barnen efter varje " lektion" när vi samlas i basketringen vad de tyckte om aktiviteterna. Efter ett tag in på  terminen kan det komma önskemål från barngruppen. Vi ser även vad gruppen gillar/behöver och utefter det planerar vi vidare. 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,

får stöd och stimulans i sin motoriska utveckling, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback