Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

POLITIK & SAMHÄLLET I SVERIGE HT 2016

Skapad 2017-04-13 14:54 i Rydsbergsskolan grundskola Lerum
Grundsärskola 6 – 9 Samhällsorienterande ämnen Svenska
DRÖM OM DEMOKRATI V 42-46 Serien Dröm om demokrati är byggd runt en framtidshistoria där Sverige blivit en diktatur med en envåldshärskare. En kvinna har i lönndom sparat filer från gångna tider, när Sverige var en demokrati, på sin läsplatta. Dessa visar hon för sitt barnbarn, för att få honom att förstå vad demokrati innebär.

Innehåll

Tv-serien i sex delar tar upp olika aspekter av demokrati. Vi får en grundkurs i hur demokrati fungerar i Sverige. Vi får stifta bekantskap med vår konstitution, våra grundlagar, de olika valen man kan rösta i samt hur den politiska makten fördelas efter valresultaten. Programmen ger också ett historiskt perspektiv på kampen för allmän rösträtt, kvinnokampen och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Vi möter människor och organisationer som driver frågor utanför det politiska systemet; men också olika företrädare för de politiska partierna i Sverige.

Genom serien ges det möjlighet att förstå skillnaden mellan demokrati och diktatur, fri press och propaganda. Vi får veta vad som är höger och vänster i politiken och hur den skalan är på väg att förändras när nya partier tar plats i systemet. Vi får veta lite om hur skatter används i Sverige och varför det är viktigt att göra sin röst hörd i allmänna val.

Vi har under hösten arbetat med nedan avsnitt;

* Att rösta

* Grundlagarna

* Partipolitik

Inför varje avsnitt har vi gått igenom "nya ord" som förekommer i programmet. Vi gör anteckningar, svarar på frågor kring ämnesområdet både skriftligt och muntligt och sammanfattar tillsammans innehållet.

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: