Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jr Teknik, "Vad är teknik?", år 4(vt-17)

Skapad 2017-04-17 10:47 i Jutarumsskolan Halmstad
Elektricitet
Grundskola 4 Teknik
I det här arbetsområdet kommer du få bekanta dig med vad teknik är för något och hur tekniken har utvecklats genom åren. Du kommer få bekanta dig med olika uppfinnare och välja en uppfinnare som du lär dig mer om.

Innehåll

Syftet med arbetsområdet:

Syftet med arbetsområdet är att skapa förståelse för vad teknik är och hur tekniken har utvecklats genom åren.

Förmågor vi tränar på:

  •  använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,
  • värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö,
  • analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Centralt innehåll för årskurs 4 - 6:

Teknik:

  • Ord och begrepp för att benämna och samtal om tekniska lösningar,
  • Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel trafiksystem, vatten och avloppssystem samt system för återvinning,
  • Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.

Arbetssätt 

Vi kommer att utifrån lärcirkeln "Vad är teknik?" bekanta oss med olika tekniska prylar och hur de kan underlätta för vårt dagliga liv. Vi kommer tillsammans diskutera om olika tekniska prylar för att skapa oss en uppfattning om hur många uppfinningar kan förenklas för såväl människor som djur i vår vardag. Eleverna kommer få lotsa sig vidare med sina Crome books, både enskilt och tillsammans med kompisar i lärcikeln för att lära mer om olika uppfinnare och dess uppfinningar. Eleverna kommer med hjälp av en stödsturktur skriva en faktatext om en uppfinnare och dess uppfinning. Faktatexten ska sedan läsas in med Cloud QR och monteras med en bild av uppfinnaren. Faktatexterna kommer sedan finnas tillgängliga för övriga elever på skolan för att ta del av elevernas arbete.

 

Bedömning:

Slutuppgift:

En uppgift i lärcikeln består av att skriva en faktatext om en uppfinnare och dess uppfinning. Inför sitt skrivande av texten ska de med hjälp av en stödstruktur sortera faktan i en fyrfältare som de sedan har till sin hjälp under skrivandet. Texterna ska sedan läsas in med hjälp av Cloud QR och tillsammans med en bild monteras på ett färgat A4:a-ark. Elevernas QR-koder med bilder ska sedan sammanställas i en utställning, tillgängliga för skolans elever.

Bedömning:

Bedömning sker av elevernas faktatexter och hur eleverna med hjälp av sin stödstruktur formulerar sig skriftligt i en faktatext och hur de strukturerar sin faktatext utifrån de texttypiska dragen för en faktatext. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: