Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Modersmål Tyska vårtermin

Skapad 2017-04-19 10:35 i Enheten för flerspråkighet grundskola Uppsala
Grundskola F – 1 Modersmål
Vi tar upp enkla och vardagsnära ämnen som hobbys, familj eller djur. Vi spelar spel, lyssnar på texter som läraren läser högt och tittar på korta filmklipp. Eleverna berättar, ritar om skriver fösta ord.

Innehåll

Alfabetet:

Vi börjar jobba med bokstäverna i den utsträckning som barnen också gör det i sin klass. Vilka bokstäver finns det på tyska? Är de likadana som på svenska? Låter de likadana? Vilka låter olika? Vilka bokstäver finns det inte på svenska, men inte på tyska (å) och vilka på tyska, men inte på svenska (ü, ß)? Vi jobbar med ett ABC-häfte med små övningar till varje bokstav. Sedan jobbar vi lite extra med bokstäverna ü och ß som inte finns i svenskan.

I början eller slutet av varje lektion tar vi en eller två bokstäver.

 

Andra ämnen och aktiviteter på vårterminen:

Hem och boende

Hur bor ni? I hus eller lägenhet? Finns det en gård, trädgård eller balkong? Vad kallas de olika rum i ett hem (kok, badrum etc.) Vi spelar ett spel där olika rum förekommer och eleverna ritar ett fantasihus.

Dialekter:

Vet du vad en dialekt är? Har du hört olika dialekter (svenska och tyska)? I vilka länder pratar man tyska? Vi tittar på saker som betecknas med olika ord i olika dialekter och tittar på videoklipp där barn pratar olika tyska dialekter.

Siffror:

Vi räknar från ett till tio på tyska med hjälp av små lekar och övningar.

Veckodagar:

Vad heter de olika veckodagarna på tyska? Vi lyssnar på en låt om olika veckordagar, pratar om skillnad mellan vardag och helg, mm.

Månaderna och årstiderna:

Vad heter månaderna och årstiderna på tyska? Vi ritar ett "årshjul", lyssnar på en låt om månaderna på tyska. Vad är speciellt för de olika årstiderna? Vilka gillar du mer eller mindre och varför?

Boken "Das Sams":

Vi läser den populära tyska barnboken "Das Sams" med dialogisk högläsning: läraren läser högt och vi pratar gemensamt om berättelsen, tittar på och beskriver bilder i boken och reflekterar kring de olika figurer och innehållet i boken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: