Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Matte Direkt 7 (nya) kap 4 Bråk

Tiundaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 24 april 2017

Med hjälp av ett tal i bråkform kan du uttrycka en andel. Du får inte hela tårtan utan bara en del av den. Bråket visar hur stor den delen är. Någon har tagit 1/4 av tårtan. I kapitlet får du lära dig att skriva tal i bråkform och i blandad form. Du får också lära dig att växla mellan bråkform och decimalform. Ex. 1/2=0,5 Det är viktigt att kunna jämföra olika bråk med varandra. Vilket bråk är störst? För att avgöra det kan man ibland behöva förlänga eller förkorta bråken. Då byter man namn på bråket, men det är fortfarande lika stor del. Ex. 1/4=2/8 Du får också lära dig att addera och subtrahera bråk - både sådana bråk som har samma nämnare och sådana som har olika nämnare.

Kapitlet "Bråk" finns i läroboken på s 150-189.

När du arbetar med det här kapitlet får du lära dig

  • vad ett bråk är
  • vad en andel är
  • att skriva ett tal i bråkform och blandad form
  • att beräkna delen av det hela
  • att jämföra bråk
  • att förlänga och förkorta bråk
  • att uttrycka andelar i bråkform och i decimalform

Dessa ord måste du känna till: 

bråk, täljare, nämnare, andel, bråkform, blandad form, förkorta, förlänga, decimalform

 

Så här arbetar vi:

  • gemensamma genomgångar
  • EPA-metoden; enskilt, par och gemensamt arbete

Jag bedömmer:

  • Hur du arbetar under lektionen
  • Din delaktighet i våra diskussioner
  • Hemuppgifter och prov

Diagnos görs tisdagen den 27/3.

Provet görs tisdagen den 4/4 och fredagen den 7/4


Läroplanskopplingar

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bidra till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om val av tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav matematik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback