Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Världsreligionerna - eller Vad ska jag tro?

Skapad 2017-04-23 11:59 i Kristdalaskolan Oskarshamn
I detta arbetsområde ska vi repetera religiösa rum, föremål och grundtankar inom världsreligionerna. Vi ska resonera kring hur religionerna ser på livet, döden, vad man gör för att leva ett gott liv och kring etik och moral.
Grundskola 5 Religionskunskap
Många människor tror både på att det finns en gud som påverkar deras liv och att mycket som händer omkring dem har naturliga förklaringar. I mellanstadiets religionskunskap finns det fyra olika kunskapsområden och det vi ska fokusera på i detta arbetsområde är Religioner och andra livsåskådningar.

Innehåll

Vad vi ska lära oss?

Syftet med detta arbete är att du som elev ska utveckla din förmåga att: ha förståelse för att människor i olika delar av världen och deras religion- och trosuppfattningar. Genom undervisningen ska eleverna bli uppmärksamma på hur människor inom olika religiösa traditioner lever med, och uttrycker, sin religion och tro på olika sätt. 

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer att gemensamt titta på filmer om varje religion samt diskutera dessa. Vi kommer även jämföra världsreligionerna för att urskilja likheter och skillnader mellan dem. Eleverna kommer få jobba i grupp med en av religionerna, göra faktasökningar kring denna samt redovisa denna på något sätt för klassen. 

Vad som kommer att bedömas:

Hur och vilka källor man använder sig av i sitt faktasök, hur man förmedlar det man hittat till sina klasskamrater samt hur man deltar i diskussionerna i klassrummet. 

Hur du får visa vad du kan:

 • skriftligt/muntligt prov i slutet av arbetsområdet
 • redovisningen av sin gruppreligion
 • användande av begrepp och deltagande i diskussioner

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6
 • Begreppen religion och livsåskådning.
  Re  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: