Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild år 7 vt-17: Berätta med bild - bokillustration

Skapad 2017-04-26 09:41 i Åsa Gårdsskola 4-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Uppgiften går ut på att göra en illustration till den bok som eleverna läser i svenskan. Eleverna ska uppmärksamma vilka bilder de får när de läser, anteckna de bilder som framträder starkast och sedan välja en bildidé att jobba vidare med. De ska sedan leta upp en inspirationsbild som visar på vilken teknik de vill använda sig av, därefter göra en skiss över komposition och färgval för att slutligen genomföra till en färdig bild i A4 format.
Grundskola 7 Bild Svenska
Text och bild går hand i hand. Du kan visa i bilden det som inte texten säger och vise versa. Med illustrationen får orden liv med ett nytt sinne, dina ögon.

Innehåll

Syfte

"Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas." "Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier."


Metod

 

 • Du ska göra en illustration utifrån den saga som du skriver i svenskan. Ofta får man bilder i huvudet samtidigt som man skriver och läser. Fundera över vad du ser.

 • Leta upp en inspirationsbild på den typ av illustration du vill göra. Det finns många olika tekniker att välja mellan.Teckning, måleri, krita, collage, fotografi och mixedmedia. Visa Lisa din inspirationsbild för att få handledning i hur du ska göra.

 • Tekniken är alltså valfri. Formatet är A4. När du ska skissa upp din bild,tänk på följande: Kompostition: vad ska vara med i bilden och hur ska det placeras för att se intressant ut? Hur kommer ögat att vandra i bilden? Färgval: Vill du använda kontrastfärger eller ton i ton?Kontraster: använd dig av kontraster i färg, ljus och mörker, stort och litet och mängd.

Uppgifter

 • Bild - Bokillustration: Dokumentation, utvärdering, process

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: