Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

PP - människokroppen VT-17

Skapad 2017-04-27 08:26 i Önnerödsskolan Härryda
Grundskola 5 Biologi
Inom detta arbetsområde kommer du att lära dig om kroppen. Du kommer bl.a. få lära dig om skelettet, musklerna, andningen, matspjälkningen och dina sinnen.

Innehåll

Syftet med arbetsområdet

Genom undervisningen i ämnet biologi och inom arbetsområdet människokroppen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Centralt innehåll

Arbetssätt

Så här arbetar vi för att du skall utveckla dina förmågor.

Du får bland annat:
- läsa i böcker och på nätet (t.ex. Puls människokroppen, 1177.se)
- arbeta med webbaserade program (t.ex. ZygoteBody)
- se och diskutera olika filmer som behandlar kropp och hälsa (t.ex. Dr. NO, Vi lär oss om, Uppdrag kroppen)
- träna på organens delar (t.ex. webbmagistern)
- genomföra laborationer (lukttest, smaktest, kolla pulsen, lungkapacitet)

Kunskapskrav

Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra systematiska undersökningar i biologi, och
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
  Bi  E 6
 • I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
  Bi  E 6

Matriser

Bi
Människokroppen

Kroppens organ (celler, hud, skelett, leder och muskler)

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Organens namn, placering och utseende
Har grundläggande kunskaper om några av kroppens organ. Kan namn, placering och utseende på några av kroppens organ och dess delar (celler, hud, skelett, leder och muskler).
Har goda kunskaper om några av kroppens organ. Kan namn, placering och utseende på de flesta av kroppens organ och dess delar (celler, hud, skelett, leder och muskler).
Har mycket goda kunskaper om några av kroppens organ. Kan namn, placering och utseende på kroppens organ och dess delar (celler, hud, skelett, leder och muskler).
Organens funktion
Har grundläggande kunskaper om organens funktion (celler, hud, skelett, leder och muskler). Kan ge exempel på och enkelt beskriva någon av organens funktioner.
Har goda kunskaper om organens funktion och samverkan (celler, hud, skelett, leder och muskler). Kan förklara några av organens funktioner och enkelt beskriva hur organen samarbetar med varandra
Har mycket goda kunskaper om organens funktion och samverkan (celler, hud, skelett, leder och muskler). Kan detaljerat förklara organens funktioner och hur organen samarbetar med varandra.

Kroppens organ (lungor, blodomlopp, hjärta, matspjälkning, hjärna/nervsystem, lever och njurar)

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Organens namn, placering och utseende
Har grundläggande kunskaper om några av kroppens organ. Kan namn, placering och utseende på några av kroppens organ och dess delar (lungor, blodomlopp, hjärta, matspjälkning, hjärna/nervsystem, lever och njurar).
Har goda kunskaper om några av kroppens organ. Kan namn, placering och utseende på de flesta av kroppens organ och dess delar (lungor, blodomlopp, hjärta, matspjälkning, hjärna/nervsystem, lever och njurar).
Har mycket goda kunskaper om några av kroppens organ. Kan namn, placering och utseende på kroppens organ och dess delar (lungor, blodomlopp, hjärta, matspjälkning, hjärna/nervsystem, lever och njurar).
Organens funktion
Har grundläggande kunskaper om organens funktion (lungor, blodomlopp, hjärta, matspjälkning, hjärna/nervsystem, lever och njurar). Kan ge exempel på och enkelt beskriva någon av organens funktioner.
Har goda kunskaper om organens funktion (lungor, blodomlopp, hjärta, matspjälkning, hjärna/nervsystem, lever och njurar). Kan förklara några av organens funktioner och enkelt beskriva hur organen samarbetar med varandra.
Har mycket goda kunskaper om organens funktioner (lungor, blodomlopp, hjärta, matspjälkning, hjärna/nervsystem, lever och njurar). Kan detaljerat förklara organens funktioner och hur organen samarbetar med varandra.

Hälsovanor

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Hälsa-kost-motion-hälsa
Har grundläggande kunskaper och kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur kroppen och hälsan påverkas av kost, motion och sömn. Kan i sin helhet ge något exempel på och enkelt beskriva samband mellan kost, motion, sömn och hälsan.
Har goda kunskaper och kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur kroppen och hälsan påverkas av kost, motion och sömn. Kan i sin helhet med några detaljer förklara och beskriva samband mellan kost, motion, sömn och hälsa.
Har mycket goda kunskaper och kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur kroppen och hälsan påverkas av kost, motion och sömn. Kan på ett detaljerat sätt förklara och visa på samband mellan kost, motion, sömn och hälsa.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: