Skolbanken Logo
Skolbanken

Bondgård

Dalhems förskola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 2 maj 2017

På vår bondgård ska det finnas grisar, kor och hästar och mera, vad roligt det ska bli!

BAKGRUND

 När vi kände att inskolningen började lida mot sitt slut så kom barnen med egna förslag på vad vi kunde arbeta vidare med. Några föreslog att vi kunde göra en bondgård och att de som ville och tyckte det lät spännande kunde vara med. Vi skulle göra bondgården i stora dubblo klossar så att djuren skulle ha någonstans att bo. Det skulle vara djur som man kunde leka med och inte bara djur som var platta i papper. Vi behöver alltså använda något annat material än papper. De som ville skulle få tillverka djur och man skulle få göra vilket djur man ville. 

MÅL

Vi strävar efter att i möjligaste mån tillgodose barnens önskemål om projekt, teman och idéer på avdelningen. Vår strävan är att barnen i dessa "arbeten" ska få använda sin egen fantasi och kreativitet och vi ska se till att barnen erbjuds ett så rikt och varierat material som möjligt för att de ska utmanas i sitt skapande och sin kreativitet. 

GENOMFÖRANDE

Vi började med att tillverka en bondgård i dubblo. Vi erbjöd lite olika som barnen vände och vred på och diskuterade hur stor, vilken sorts öppning det skulle vara och vilken färg bondgården har. De barn som valde att vara med enades om vår bondgården skulle vara och valde att ha en stor öppning som framsida och sedan göra fönster på sidorna. 

Vi har sedan vid flera tillfällen tillverkat djur som barnen själva valt. , Alla blir så nöjda och stolta över sina djur. De barn som vill har börjat med detta men när de andra ser de färdiga djuren så är det genast flera som vill göra och nya idéer kring djur som skulle kunna tillverkas kommer snabbt upp.

Spännande och jätteroligt att hitta på precis vad man vill om olika djur.

DOKUMENTATION

Vi kommer att använda oss av kamera, IPad, papper och penna när vi dokumenterar det vi gör tillsammans med barnen. Barn och pedagoger kommer sedan tillsammans att titta på korten och reflektera kring det vi gjort. Vi skriver ner barnens kommentarer och kommer i möjligaste mån att ta tillvara det barnen säger och deras nya idéer. Dokumentationen kommer delges föräldrarna genom olika dokument, genom barnens skapande och deras eget reflekterande. 

REFLEKTION

Avsnitt 6


Läroplanskopplingar

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och

utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback