Varför valde vi detta projekt?
Vi pedagoger har uppmärksammat ett intresse för djur och natur i barngruppen. Intresset uppmärksammades i samband med Kajutanråd och under våra utflykter. Vi fångade upp barnens frågor och funderingar efter utflykterna och märkte att barnen hade många frågeställningar kring de upptäckter de gjorde i naturen.
Vi har också uppmärksammat intresset då vi ser ett intresse hos barnen för pinnar, stenar och kottar och annat naturmaterial. I syfte att öka möjligheterna för barnen att utforska naturmaterial har vi förstoringsglas och luppar en naturhörna inne i lärmiljön på Kajutan.
Vi ska börja så och plantera diverse frön, för att se utvecklingen och processen från frö till planta/frukt.
Vi pedagoger strävar efter att vara närvarande och att fånga upp de frågeställningar vi hör hos barnen, vare sig de är direkt riktade till oss eller i samspelet och leken dem emellan. Utifrån det som vi observerar och erfar skapar vi tillfällen som syftar till att fortsatt utforskande, lek och lärande.
Hur ska vi gå tillväga?
Med hjälp av pedagogisk dokumentation som verktyg fångar vi upp barnens intresse och frågor och skapar tillfällen för fortsatt lärande. Vi arbetar med att erbjuda barnen möjligheter att uttrycka sitt förändrande kunnande på det sätt som barnen själva väljer.
När, under veckan, skapar vi utrymme för detta projekt?
Genom att vara flexibla pedagoger är vi lyhörda för när barnen uttrycker och visar inom projektområdet. Lärandet sker i leken och när barnen är mottagliga/motiverade. Vi skapar tillfällen till lärande på olika sätt. Bland annat genom att erbjuda möjlighet till gemensamt utforskande i mindre grupp, med speciellt ändamål och/eller i större sammanhang såsom under gemensamma samlingar, utflykter etc.
Hur dokumenterar vi:
Vilket reflektionsunderlag använder vi?
Pedagogiska dokumentationsmallar.
Hur ofta? Med vilken frekvens?
Kontinuerligt
När ska det ske?
Tillsammans med barnen och kollegialt under planeringstid.
Vem ansvarar för dokumentationen?
Arbetslaget gemensamt, men förskollärare har huvudansvaret.
Exempel på skapade lärtillfällen inom projektet:
Vi vistas mycket ute för att möjliggöra fler upptäcker av natur och djur. När vi är ute använder vi oss av alla våra sinnen i upptäckten av naturen. Vi lyssnar till naturens ljud, vi känner, vi luktar och ser vad vi har omkring oss.
Vi bygger upp lärmiljöer inomhus som fortsätter att inspirera till fortsatt utforskande av naturen.
Hur går vi tillväga?
Förslag: 'Revisit' - gå tillbaka till inläggen på lärloggar och bloggar i Unikum och titta på bilder och läs texter på/om vad ni gjort. Titta på barnens alster på väggen. Ställ öppna frågor till barnen tex om hur de upplevt projektet, vad de lärt sig och om de vill utveckla något?