Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Blackout poetry

Axonaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 maj 2017

Under några veckor kommer vi att arbeta med blackout poetry (sök gärna på Google för att se exempel på olika bilder). Vi ska i detta område arbeta med både bild (målandet/tecknandet) och svenska (dikten som du skapar).

Blackout poetry

Pedagogisk planering i bild

Under några veckor kommer vi att arbeta med blackout poetry (sök gärna på Google för att se exempel på olika bilder). Vi ska i detta område arbeta med både bild (målandet/tecknandet) och svenska (dikten som du skapar).

 

Konkreta mål

  • Kunna skapa en dikt av ord som du har valt.

  • Kunna skapa en bild som passar till dikten och på så sätt presentera en dikt med en bild.

  • Kunna använda de tekniker och material som vi tränar på under lektionerna. Just nu handlar det om att välja en metod som passar till din bild: Tuschpennor, träpennor, akvarellpennor eller kol och skuggning.

  • Kunna gå framåt i arbetet och lösa de problem som kan uppstå längs vägen.


Undervisning

Vi kommer att arbeta med blackout poetry som är ett sätt att kombinera bild med poesi. Ni kommer att få välja en text att utgå ifrån. Denna kan komma från en gammal bok eller en tidning. Från denna text ska ni skapa en dikt genom att ringa in ord från texten. Det kan vara en lång eller kort dikt. Ni ska sedan skapa en bild runt omkring orden – bilden får gärna vara inspirerad av något i dikten.

 

Bedömning

Jag samlar in era färdiga bilder. Jag bedömer då detta:

  • Att kunna skapa en dikt utifrån en färdig text genom att välja ord från texten. Orden som du väljer ska skapa meningar med en viss handling eller budskap (detta bedöms i ämnet svenska).

  • Att kunna skapa en bild runt orden i dikten. Bilden ska kommunicera (berätta om) diktens budskap på något sätt.


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.

Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback