Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

naturkunskap

Skapad 2017-05-16 12:25 i Bifrost förskola Mölndals Stad
Förskola
Vi har skapat tillsammans en tavla som ska följa våra olika årstider

Innehåll

Mål: Vad vill vi ska hända? 

Vi vill att barnen ska få upp ögonen för att det händer saker i vår omgivning/natur under de olika årstiderna. Vi pratar om vad som händer under året o dess olika årstider. 

 

Vilka arbetssätt och metoder ska användas?

 vi kommer arbeta med hjälp av olika material ifrån ateljén för att kunna skapa innehåll i en färdig tavelram. Material som vi använt är tex bomull, lim för att på detta sätt skapa snögubbar. 

Hur kan barnen påverka innehållet och utförandet?

 Barnen kan vara med och påverka göra genom att visa vad de själva är intresserade av och genom att visa om de vill vara med eller inte.

Hur ska arbetsområdet följas upp och utvärderas

 Arbetet kommer att följas upp genom att vi under tidens gång fortsätter att prata om vintern och vad som händer, samt att framöver tar bort vintertavlan för att skapa en vårtavla.

 Hur gick det?

Barnen skapade egna små bollar med hjälp av bomull, dessa bollar doppades sedan i lim för att fästas på pappret i tavlan, Vi har pratat om hur det kan se ut på vintern, vad som händer i naturen, hur växter och djur påverkas. Vad vi kan göra för roliga saker under vinter. Vår tavla har suttit uppe på väggen så vi har kunnat prata om den under tidens gång. 

Hur ska vi gå vidare?

Vi kommer att skapa oss en vårtavla senare under terminen

Barnen har fått plocka lite olika gröna växter och blommor som vi hittat och pratat om under våra skogsutflykter.Pratar om vad för blommor man får plocka och inte får., Pratar om färger, väder, vad man kan ha för kläder osv. 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utmana barns nyfikenhet och begynnande förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer,
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: