Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

TEMA Barn under samma himmel

Skapad 2017-05-18 18:41 i Freinetförskolan Hugin Freinet
Förskola
Allas lika värde, tolerans och acceptans.

Innehåll

TEMAT-Barn under samma himmel.

Temat ska bidra till ett gemensamt förhållningssätt, där förskolans värdegrund fungerar som sociala spelregler med allas lika värde i fokus. Det kan vara bra att se på problem från ett normkritiskt perspektiv, vilket innebär att se vad normen är och jobba med att se förbi den. Vi tänker att toleransperspektiv innebär att lägga mer fokus på att acceptera och tolerera det som är “annorlunda” än att jobba med att minska utanförskapet genom att ifrågasätta och synliggöra normerna bakom det.

Vi har också "diskuterat" hur det är att leva på andra sidan jorden? Att gå och lägga sig, när vi i Sverige stiger upp? Att leva under samma himmel, men ändå i en annan värld? Att många barn måste börja jobba redan när de är fem år gamla för att hjälpa till att försörja sina familjer, istället för att gå i skolan och lära sig att läsa, skriva och räkna. Vi vill ge barnen en inblick i hur olika förutsättningarna kan vara beroende på var man föds- Livets lotteri. 

Vi har använt oss av följande tillvägagångssätt;

- Läst normkritiska böcker. tex Kalle är lucia.

- Tittat på URfilm, och diskuterat kring hur det är att vara barn i andra delar av världen.

- Arbetat kring Gatans prins.

- Diskuterat kring olika kulturer i Sverige, fått studiebesök av Max mormor som är same.

- Betty har berättat för oss om hur det är att vara flykting och att leva i krigshärjat område. (På barnens nivå)

- Skapat en Barn under samma himmel TEMAvägg, som ska föreställa hela världen där alla får plats och har rätt att leva ett gott liv. Vi har   jobbat med lera, färg, sockerbitar, naturmaterial etc.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: