Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Samhällskunskap, Idrott och hälsa

·

Årskurs:

2 - 3

Verkstad Närmiljö som Lärmijö

Hagalundskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 19 maj 2017

Eleverna kommer under verkstadspassen lära känna delar av sin by Dalby så som det såg ut förr i tiden.

Planering för verkstäderna

1.

Eleverna tar en gemensam promenad ner genom byn till centrum och får under "resans" gång lite guidning av deltagande pedagoger med historiska fakta om olika byggnader som gruppen passerar. Eleverna får i grupp med hjälp av Ipad dokumentera de byggnader som vi pratar om.

2.

Vi tittar på bilder från hur de byggnader, som vi tittat på under vandringen, såg ut för väldigt länge sedan. Eleverna får ett kompendium  med historiska texter som de ska läsa genom och skriva om med egna ord på annat papper. De får också tillgång till de bilder som de fotograferat under första tillfället. 

3.

Eleverna fortsätter att arbeta med sina texter och bilder. De ska tillsammans i sina arbetsgrupper, som vi pedagoger bestämt, tillverka en plansch där de sammanställer texter och bilder som vi sedan kan sätta upp.

4. 

Tid för att göra klart. Vi lyssnar på ett radioprogram från P1 som handlar om Galgabacken i Dalby där man fram till 1700 talet anrättade folk. Eleverna får leta upp någon sevärdhet på Google som är kopplad till Dalby som de ritar av med penna och färgpennor. 

5.

Vi introducerar gamla lekar för de som är färdiga med allt annat Det är bland annat "Fyr drag", "Dra kavel", "Den sjunkande pinnen" och "tum wrestling". Alla får möta alla och hur många gånger de vill.

6.

Vi tittar på den egenproducerade filmen "Dalby filmen" samt tittar på varandras planscher. 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

Centrala samhällsfunktioner, till exempel sjukvård, räddningstjänst och skola.

Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.

Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback