Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Verkstad Närmiljö som Lärmijö

Skapad 2017-05-19 10:35 i Hagalundskolan Lunds för- och grundskolor
Under sex tillfällen kommer eleverna att få se bilder och läsa texter om hur Dalby såg ut förr i tiden, men de kommer också få använda Ipad för att dokumentera hur Dalby ser ut idag. De kommer att få prova gamla kamplekar och samarbetslekar.
Grundskola 2 – 3 Idrott och hälsa Historia Samhällskunskap
Eleverna kommer under verkstadspassen lära känna delar av sin by Dalby så som det såg ut förr i tiden.

Innehåll

Planering för verkstäderna

1.

Eleverna tar en gemensam promenad ner genom byn till centrum och får under "resans" gång lite guidning av deltagande pedagoger med historiska fakta om olika byggnader som gruppen passerar. Eleverna får i grupp med hjälp av Ipad dokumentera de byggnader som vi pratar om.

2.

Vi tittar på bilder från hur de byggnader, som vi tittat på under vandringen, såg ut för väldigt länge sedan. Eleverna får ett kompendium  med historiska texter som de ska läsa genom och skriva om med egna ord på annat papper. De får också tillgång till de bilder som de fotograferat under första tillfället. 

3.

Eleverna fortsätter att arbeta med sina texter och bilder. De ska tillsammans i sina arbetsgrupper, som vi pedagoger bestämt, tillverka en plansch där de sammanställer texter och bilder som vi sedan kan sätta upp.

4. 

Tid för att göra klart. Vi lyssnar på ett radioprogram från P1 som handlar om Galgabacken i Dalby där man fram till 1700 talet anrättade folk. Eleverna får leta upp någon sevärdhet på Google som är kopplad till Dalby som de ritar av med penna och färgpennor. 

5.

Vi introducerar gamla lekar för de som är färdiga med allt annat Det är bland annat "Fyr drag", "Dra kavel", "Den sjunkande pinnen" och "tum wrestling". Alla får möta alla och hur många gånger de vill.

6.

Vi tittar på den egenproducerade filmen "Dalby filmen" samt tittar på varandras planscher. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
  Hi
 • reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och
  Hi
 • reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,
  Sh
 • Centralt innehåll
 • Centrala samhällsfunktioner, till exempel sjukvård, räddningstjänst och skola.
  Hi  1-3
 • Tidslinjer och tidsbegreppen dåtid, nutid och framtid.
  Hi  1-3
 • Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.
  Sh  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: