👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.
Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.
I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika texttyper: beskrivande-, förklarande- och argumenterande text, instruktioner, dikter, biografier.
I mötet med olika typer av texter ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.
Undervisningen ska bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.
Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.
Vi arbetar med detta genom lärarledda lektioner, gemensamma samtal och eget arbete. Du deltar i samtal och diskussioner om de texter vi läser gemensamt och visar att du förstår de skriftliga arbetsuppgifter du arbetar med. Vi kommer att arbeta med läsförståelseuppgifter som behandlar texten på tre olika nivåer, på raderna, mellan raderna och bortom raderna. Vi kommer också att skriva loggbok om det vi läst utifrån olika frågeställningar. Du utvecklar ditt läsflyt genom att läsa olika sorts böcker och texter, självständigt, i par och i grupp.
Läsförståelsestrategierna vi kommer att fokusera på är (från Zick Zack läsrummet):
Undervisningen kommer att följa genrepedagogikens grundstenar: