Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jämställdshetplanering Respekt 2020

Skapad 2017-05-22 15:22 i Förskolan Eken Östhammar
Förskola
Jämställdshetplanering med tema respekt Avd. Tussilago 2020

Innehåll

Avdelningens mål:

Vi strävar efter att barnen ska respektera varandra för den de är, våra likheter och olikheter. Att ett nej alltid är ett nej och att allas nej är lika mycket värda. Vi strävar efter att barnen ska lära sig behandla djur och vår natur med respekt.

 

Aktiviteter:

Vi läser och pratar med barnen om allas lika värde och pratar om barnkonventionen. Att alla har rätt att vara med och bestämma, både som barn och vuxen. Att man väntar på sin tur och inte pratar i munnen på varandra. Att man lyssnar på andra när de pratar och svarar när någon tilltalar dig. Vi läser "Kompisböcker" som tar upp ämnet. På utflykter och på gården visar vi  på hur viktigt det att inte skräpa ner, bryta sönder träd och buskar, eller att göra illa djur. Att vi ska vara rädd om vår miljö och återanvända saker t.ex. genom att kasta mjölkförpackningar, glas osv. vid återvinningen.

 

När?Var?Hur?Varför?:

Vi kommer dagligen att arbeta med detta vid samlingar, på läsvila, på utflykter osv. Vi går till återvinningen med mjölkförpackningar och annat skräp. Vi tar med påsar när vi är ute på promenad och samlar skräp, som vi sen kastar i papperskorgar eller återvinner.

Alla barn ska känna sig trygga och respekterade hos oss.

Resultat- hur blev det: Vi behöver jobba mycket med att förklara och upprepa för att barnen ska förstå hur man ska vara mot varandra, djur och natur.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
    Lpfö 18
  • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
    Lpfö 18
  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: