Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

Fg Bi Sex & samlevnad Åk 6 Lig

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 23 maj 2017

Puberteten är en tid då mycket förändras. Du är på väg att bli vuxen och får nya krav på dig. Kroppen förändras, kanske även humöret och känslor. Du blir mer självständig och vill söka egna vägar. Sexuella känslor väcks till liv. Du kanske blir förälskad.

 

Mål

  • Att förstå mer om vad som händer i din kropp under puberteten och hur det påverkar dig.
  • Att kunna diskutera frågor om din hälsa och samlevnad

Arbetets innehåll

Du kommer att lära dig om

  • pubertet
  • könshormonernas uppgift
  • könsorganens funktioner
  • menstruation
  • nya ord och begrepp, bl a könsorganens delar
  • relationer

Arbetssätt och redovisningsform

Diskussioner om hälsa och samlevnad.

Självständigt arbete med uppgifter om olika begrepp, hormonernas roll, könsorganens funktioner mm. Du kommer att ha läroboken, filmer, länkar och lärarens genomgångar till din hjälp.

Visa din kunskap - Bedömning

Du kommer att få visa dina kunskaper skriftligt och muntligt. 

I våra diskussioner har du möjlighet att visa att du både kan ta ställning och se samband.

Reflektion

Vad vill du att vi ska ta upp nästa gång vi jobbar med samlevnad?


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Eleven kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Grundmatris i biologi åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback