Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matens hållbarhet - kemi i vardagen

Skapad 2017-05-28 23:31 i Rävlanda skola Härryda
Ett temaområde om olika metoder för att bevara mat ur olika perspektiv; historiskt och idag, vilka tekniska lösningar har man utvecklat?
Grundskola 4 Kemi
Att ha mat året runt, var innan vi fick tekniska hjälpmedel ingen självklarhet. Människan har sedan urminnes tider kämpat med att förlänga olika livsmedels hållbarhet. Men med hjälp av olika tekniker kunde man bevara mat under längre tider så att man slapp svälta. Under detta kunskapsområde undersöker vi olika lösningar på att bevara mat.

Innehåll

Syfte

Du ska utveckla förmågan att:

 - använda dina kunskaper i kemi för att kunna granska och ta ställning i frågor som rör miljö, samhälle och hälsa.

Konkretisering av mål

Under arbetsområdet ska du ges tillfälle att utveckla din förmåga att:

- förstå och kunna redogöra för några olika konserveringsmetoder.

- granska och förstå en produkts innehållsförteckning

Arbetssätt

Vi inleder området med att göra VÖL-diagram som också blir vår utvärdering i slutet. Vi kommer att ha genomgångar, se film och läsa om olika sätt att förlänga hållbarheten på olika sorters livsmedel. Vi pratar om vilka tekniska hjälpmedel det finns och hur de fungerar; på vilket sätt förlänger de hållbarheten på maten. Vi kommer att använda oss av mikroskop-ägg för att titta närmare på nedbrytningen av gammal mat.  I samband med att vi arbetar med dagens konserveringsmetoder för att skapa hållbar mat så genomför vi ett experiment med guacamole. Vi tillverkar egen och jämför den sedan med köpt fabrikstillverkad guacamole.

 

Bedömning

Du kommer att bedömas utifrån hur väl du kan beskriva (enkelt, utvecklat och välutvecklat) olika metoder och tekniska hjälpmedel för att förlänga mats hållbarhet, genom historien fram tills idag.

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,
    Ke
  • Centralt innehåll
  • Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.
    Ke  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: