Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

Volym och vikt

Bäckagårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 31 maj 2017

I kapitlet "Volym och vikt" kommer vi arbeta med föremåls volym och vikt. Vad är tyngst, ett kilo bomull eller ett kilo järn? Hur mycket får plats i min flaska?

Syfte / förmågor

Vi kommer uppskatta vanliga föremåls volymer och vikter. Vi kommer att träna på att välja lämpliga beräkningar och utföra beräkningar med miniräknare.

 Begreppsförmågan - Du ska kunna förstå och förklara följande begrepp:

 

 

 

1 liter

 

1 kilogram

kilo

 

1 deciliter

 

1 hektogram

hekto

 

1 centiliter

 

1 gram

deci

 

milli

centi

 

 

 

Kommunikativa förmågan

Du ska kunna delta muntligt i diskussioner i grupp och vid genomgångar. Du ska förklara hur du tänker när du gör beräkningar inom området volym och vikt. Du ska skriftligt kunna visa hur du löser olika uppgifter samt välja en effektiv strategi för att lösa ett problem.

Procedurförmågan

Du ska kunna utföra beräkningar med miniräknare i vardagliga situationen med volym och vikt.

Analysförmågan

Du ska kunna se samband mellan olika enheter för volym och vikt.

Metakognitiv förmåga

Du ska kunna se om ditt svar är rimligt. Du ska kunna välja en metod och motivera varför när du ställs inför en uppgift.

 

Undervisning

Du kommer att:

  • arbeta i par, grupp och enskilt (EPA)
  • diskutera matematik
  • vara med vid genomgångar

Bedömning

Se matris


Läroplanskopplingar

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Jämförelse, uppskattning och mätning av längd, area, volym, massa, tid och vinkel med vanliga måttenheter. Mätningar med användning av nutida och äldre metoder.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris - Volym och vikt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback