Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi, Svenska som andraspråk, SO (år 1-3), Svenska

·

Årskurs:

5

SV/SO: GEOGRAFI - Europa (ÅK 5), VT -17

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 20 juni 2023

I det här temat kommer du få lära dig om hur jorden påverkar jordytan, hur människan påverkar jordytan, Europa och dess länder och hav.

Mål

Arbetets innehåll

Arbetssätt och redovisningsform

Du kommer att få:

* läsa faktatexter och enskilt/i grupp söka och formulera svar på frågor på texterna.

* delta i genomgångar, samtal och diskussioner.

* se filmer.

* arbeta med Atlasen och blindkartor.

* göra skriftligt prov.

* välja ett forskningsområde och skriva en informationstext samt redovisa ditt arbete inför grupp.

 

 

Visa din kunskap - Bedömning

Jag kommer att bedöma:

* din förmåga att söka, jämföra, och välja ut information från kartor, böcker och andra källor.

* din förmåga att sammanställa informationen till ett skriftligt arbete, som innehåller både text och bilder.

* din förmåga att visa dina kunskaper genom att aktivt delta i genomgångar, samtal, diskussioner och skriftliga uppgifter. 

* din förmåga att använda geografiska begrepp.

* dina kunskaper i namngeografi.

Bedömning kommer att ske genom:

* observationer under lektionerna beträffande ditt deltagande i det muntliga under lektionerna samt hur du utför dina skriftliga uppgifter.

* ett prov i namngeografi.


Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Några utmärkande drag i närområdets natur- och kulturlandskap. Spår av den senaste istiden.

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Några grundläggande orsaker till och konsekvenser av fattigdom och ohälsa, till exempel bristande tillgång till utbildning, hälsovård och vatten. Arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, till exempel genom Förenta Nationerna (FN).

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Meningsbyggnad, med huvudsatser, bisatser och skiljetecken samt textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, ords böjningsformer och ordklasser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Disposition med inledning, innehåll och avslutning. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för enkla resonemang om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen. Eleven visar även grundläggande kunskaper om namn och lägen på platser och regioner i Sverige, Europa och världen.

Eleven använder geografins metoder och verktyg på ett i huvudsak fungerande sätt för att utifrån geografiska frågor beskriva och förklara förhållanden på olika platser och i olika regioner.

Eleven skriver olika slags texter med relativt tydligt innehåll, fungerande struktur och relativt god språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med relativt god säkerhet.

Eleven skriver olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur och god språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med god säkerhet.

Matriser i planeringen
Europa åk 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback