Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3), Historia, Religionskunskap

·

Årskurs:

4

Från forntid till medeltid

Brännkärrsskolan, Knivsta · Senast uppdaterad: 8 juni 2017

De kommande veckorna kommer vi att genomföra en resa från vikingatid fram till medeltid på SO-passen. Du ska få lära dig om livet för människorna under vikingatid och medeltid. Om hur deras vardag kunde se ut, hur deras tro påverkade livet då och nu, om deras resor och möten med nya länder och kulturer. Vi kommer att se hur människan och dennes omvärld utvecklas i och med historiens gång.Du ska även få fundera på hur vi idag kan veta så mycket som vi gör om vikingatid-medeltid.

Konkreta mål

Du skall genom flera arbetssätt få utveckla kunskaperna om vikingatiden och medeltiden. Du skall få inblick i hur människan och samhället utvecklats över denna tid, och kunna göra jämförelser mellan de olika epokerna. 

Bedömning

I arbetsområdet bedöms hur du kan:

  • Känna till när vikingatid och medeltid var
  • Veta något om resorna, vart och varför de reste 
  • Veta något om asagudarna, skapelseberättelsen samt några centrala gudar och deras roll i den  nordiska mytologin och den tidiga kristendomen vilka konsekvenser religionsbytet fick för människorna och kunna reflektera över hur tron påverkade människorna och samhället
  • Känna till människornas vardagsliv i vikingatid och medeltid och kunna jämföra med våra levnadsvillkor idag. 
  • Kunna se olikheter och likheter mellan Vikingatid och Medeltid samt jämföra de tidsåldrarna med idag
  • Beskriva hur samhället utvecklades under vikingatiden och medeltiden.
  • Använda dig av historiska begrepp.

Undervisning

Undervisningen sker i form av genomgångar, diskussioner, filmvisning samt arbete med teoretiskt arbetsmaterial.

Lgr11

 

Syfte

Att utveckla kunskaper om historiska förhållanden, historiska begrepp och metoder och om hur historia kan användas för olika syften.

Att eleverna utvecklar historiska kunskaper om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar. Därigenom ska eleverna få förståelse för olika kulturella sammanhang och levnadssätt.

Att utveckla en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.

 

Centralt innehåll

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället,

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Hur spår av fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Matriser i planeringen
Vikingatid-Medeltid
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback