Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1 - 3

Karta och kompass

Munspelets skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 13 juni 2017

Vi lär oss mer om de olika världsdelarna. Med kompassen i din hand kommer du få ta ut väderstrecken. Vi ska studera och skapa kartor över vår närmiljö och över världen.

Mål för elev

Du ska kunna använda dig av olika kartor. Du ska också kunna skapa en karta över klassrummet. Du ska känna till de olika världsdelarna och väderstrecken. 

Innehåll

Du ska få använda dig av olika kartor, över Lund, Skåne, Sverige och världen. Du ska också få skapa egna kartor med fågelperspektiv över klassrummet och skolgården. Du kommer att få göra en bild över din plats i universum. Du ska få använda dig av en kompass.

Genomförande

Du kommer att få se filmer, studera kartor, svara på frågor utifrån kartbok och skapa egna kartor. Du kommer att få delta i genomgångar och samtal.

Redovisning

Du kommer att få visa vad du har lärt dig genom att rita kartor, svara på frågor kring kartor och delta i samtal.


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.

Matriser i planeringen
Bedömningen gäller
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback