Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

Religion åk 5

V Bodarna skola, Alingsås · Senast uppdaterad: 24 januari 2023

Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen. Genom undervisningen ska eleverna bli uppmärksamma på hur människor inom olika religiösa traditioner lever med, och uttrycker sin religion och tro på olika sätt. Undervisningen ska allsidigt belysa vilken roll religioner kan spela i samhället, både i fredssträvanden och konflikter, för att främja social sammanhållning och som orsak till segregation.

Arbetsområde:

Kristendomen samt olika inriktningar inom kristendomen som har påverkat människornas liv och samhället i Sverige och i övriga Europa från och med  medeltiden och Vasatiden.

 

Konkreta mål:

Du ska kunna:

  • berätta om ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendom.
  • berätta om centrala tankegångar med koppling till ritualer, levnadsregler och heliga platser inom kristendom till exempel som de uttrycks i berättelser i Bibeln.
  • berätta om vilken betydelse kyrkan/religionen hade för människor och i samhället under medeltiden och under Vasa-tiden.
  • berätta om kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. 
  • berätta om olika inriktningar inom kristendomen t.ex. katolicism, protestantism, grekisk-ortodoxa kyrkan.
  • berätta hur Sverige blev ett protestantiskt land.

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga att:

  • kunna berätta om ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendom.
  • kunna berätta om centrala tankegångar med koppling till ritualer, levnadsregler och heliga platser inom kristendom till exempel som de uttrycks i berättelser i Bibeln.
  • kunna berätta om kristendomens och kyrkans betydelse för människor och samhället under medeltiden och Vasa-tiden i Sverige.
  • kunna berätta om det medeltida samhället: yrken, lag och ordning, de fyra stånden samt göra jämförelser med nutid.
  • kunna beskriva människornas sätt att leva och hitta likheter och skillnader i deras levnadsvillkor i det medeltida och nutida samhället.
  • känna till /kunna använda centrala begrepp inom kristendomen som t.ex. ceremoni, reformation, katolicism, kloster, martyr, grekisk-ortodoxa kyrkan, den grekiska och romerska mytologin

 

 

Undervisning:

Vi kommer att använda läroboken och arbetsboken Upptäck religion och läsa texter och se filmer om kristendomen samt lära oss om religion i Sverige under medeltiden och Vasa-tiden. Utifrån innehållet i texterna och filmerna får du sedan både muntligt och skriftligt antingen med hela klassen eller med någon eller några klasskompisar reflektera kring kristendomen och göra jämförelser mellan livet på medeltiden och idag. Vi kommer också att bekanta oss med Bibeln och gå igenom några berättelser om Jesuliv i Nya Testamentet. 

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om religioner och andra livsåskådningar samt om olika tolkningar och varierande praktiker inom dessa,

förmåga att kritiskt granska frågor som rör relationen mellan religion och samhälle, och

Religionens betydelse i människors liv och människors olika sätt att uttrycka sin religiositet.

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendom, islam och judendom.

Centrala tankegångar med koppling till ritualer, levnadsregler och heliga platser inom kristendom, islam och judendom, till exempel som de uttrycks i berättelser i Bibeln och andra religiösa urkunder.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu.

Människors religiösa och livsåskådningsmässiga tillhörigheter i Sverige i dag samt hur detta har förändrats över tid.

Eleven visar mycket goda kunskaper om religioner. Eleven för välutvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan och inom några religioner samt om vad religion kan betyda för människor.

Eleven visar mycket goda kunskaper om religioner och andra livsåskådningar. Eleven för välutvecklade resonemang om likheter och skillnader i centrala tankegångar och religiösa praktiker mellan och inom olika religioner samt om vad religion och livsåskådning kan betyda för människor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback