Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

STOCKHOLMS HISTORIA TEMAVECKOR VT 2017

Skapad 2017-06-16 14:00 i Rydsbergsskolan grundskola Lerum
Grundsärskola 6 – 9 Matematik Samhällsorienterande ämnen Svenska
TEMAVECKOR 10 & 11 Vi läser om Stockholms Historia och vi pluggar matte

Innehåll

Under temaveckor avviker vi så lite som möjligt från schema och vi arbetar uteslutande med historia och matte. Matteundervisning enbart entillen under temaveckorna. När de andra eleverna undervisas entillen i matte så fortsätter de andra eleverna att arbeta enskilt med Stockholms historia.

Vi har bestämt att vi skall resa till Stockholm på skolresa i slutet av maj. Inför resan kommer vi att läsa mycket om Stockholm. Vi kommer också senare under våren ge en föreställning för att samla in pengar till resan.

Vi börjar alltid dagen med genomgång, dagens nyheter och dagens ord.

Arbetshäftets Innehåll;

Regalskeppet VASA - Från brädhög till världsattraktion (Text och frågor)

De fyra stånden på medeltiden (Text - vi sammanfattar tillsammans)

Stadskartor över Stockholm (Uppgifter med bla hur tar jag från punkt A - B)

Romerska siffror

Stockholm från Istid till idag. (Text och frågor)

 

VECKA 10

Måndag

Förmiddag

Eleven funderar på och önskar vad den vill besöka i Stockholm. Vi tar fram olika förslag och beslutar sedan tillsammans vad vi skall göra.

Eleven googlar/läser/söker självständigt om platser i Stockholm.

Vi ser på en film som kan inspirera. "Runt om i Stockholm"

Filmen börjar kl 06.00 i Vällingby som är en av Stockholms många förorter. Vi får veta hur det är att köra tunnelbanetåg och vad en av Gamla Stans guider tycker är mest spännande i den gamla stadsdelen. Stockholms slott är imponerande och här får vi veta en del om alla fina föremål som finns här. På vägen till Djurgården besöker vi Riksdagshuset. Här berättar en av våra folkvalda om hur det är att sitta i riksdagen. Men det är från Stadshuset som Stockholm stad styrs.

Här finns också många fest- salar bl a Blå Hallen där Nobelmiddagarna avnjuts. Efter ett intressant besök på Skansen på kungliga Djurgården avslutas filmen kl 18.00 efter en dag av mycket nytt för Shari och Daniel, våra ciceroner i filmen.

Vi jobbar med kartor över Stockholms stad (Arbetsblad)

Eftermiddag

Idrott och matte.

 

Tisdag

Stockholms Historia

* Arbetshäfte 

Eleverna läser högt, läser självständigt och svarar på frågor och tar fram egen fakta.

Film - Stockholms Historia

Stockholms historia skildrar historien om en stad, men händelserna här har inte påverkat bara Stockholm utan hela riket Sveriges framväxt. Filmen tar avstamp vid den senaste istiden för 10 000 år sedan, fram till nutid.

Du får veta mer om bl.a. vikingar och handelsplatsen Birka, Ansgar och kristnandet av Sverige, Estrid och Birger Jarl, korstågen mot Finland, striderna mot Danmark, slaget vid Brunkeberg, Stockholms blodbad, Gustav Vasa, den svenska nationaldagen, Gustav II Adolf, Stormaktstiden, krigsskeppet Vasa, branden på slottet Tre Kronor, Karl XII och nuvarande släkten Bernadotte. Berättelsen slutar i nutid, men är inte slut för det... 

Sista passet på dagen Engelska.

 

Onsdag (Kort skoldag)

Förmiddag

Matte

Eftermiddag

Idrott

 

Torsdag

Förmiddag

Trä- och Metallslöjd

Matte

Eftermiddag

Matte

Arbete med ljud och ljus (föreställning)

 

 Fredag - Studiedag

 

VECKA 11

Måndag

Förmiddag

Regalskeppet Vasa 

* Arbetshäfte 

Eleverna läser högt, läser självständigt och svarar på frågor och tar fram egen fakta.

Film - Regalskeppet Vasa

Den 10:e augusti 1628 avseglar Vasa från Stadsgården i Stockholm, men efter bara tjugo minuter på sin jungfruresa förliser skeppet. Vilket fiasko! Vasa som skulle bli Sveriges stoltaste krigsskepp! Varför sjönk Vasa? Och hur kom det sig att Vasa stod på havets botten i 333 år? Genom att följa en ung kille som skriver en uppsats om Vasa vävs vi i denna film in i den fascinerande historien om regalskeppet Vasa.

1961 lyftes skeppet upp över vattenytan och blev en världsattraktion. Vasa är det mest besökta museet i hela Skandinavien och har ungefär en miljon besökare per år. Lär dig mer om regalskeppet Vasa!

Eftermiddag

Utflykt - Skridskor på Isdala/Kortedala

 

Tisdag

Förmiddag

Fortsättning Regalskeppet Vasa

Eftermiddag

Vi läser om de fyra stånden.

Engelska

 

Onsdag (Kort skoldag)

Förmiddag

Matte

Eftermiddag

Idrott

 

Torsdag

Förmiddag

Trä- och Metallslöjd

Matte

Eftermiddag

Matte

Arbete med ljud och ljus (föreställning)

 

Fredag

Förmiddag

Hemkunskap - Bak av småkakor till försäljning

Eftermiddag

Simträning - Kristinedal 

 

Under temaveckorna har vi också sett tre korta filmer om;

VASA - STOCKHOLM

På 1600-talet var Stockholm en liten stad och en ganska farlig, trång och smutsig plats. Staden, som till stor del bestod av det vi idag kallar Gamla stan, levde på stora skeppsbyggen. Nu ska det stora krigsfartyget Vasa byggas. Delvis animerad serie som bygger på material från dramadokumentären Vasa 1628 av Anders Wahlgren. 

VASA - SKEPPET

I Stockholm år 1628 håller det stora krigsfartyget Vasa på att byggas. Det blir problem och förseningar men snart är hon klar för avfärd. Delvis animerad serie som bygger på material från dramadokumentären Vasa 1628 av Anders Wahlgren.

VASA - BÄRGNINGEN

Det stora skeppet Vasa gick under på sin jungfrufärd år 1628. Hon kom inte långt. Men vad hände sedan? Nu finns ju Vasa på sitt eget museum. Delvis animerad serie som bygger på material från dramadokumentären Vasa 1628 av Anders Wahlgren.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: