👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
De övergripande målen utgår från de värden och förmågor som behövs för att orientera sig i livet och i skolan. De genomsyrar hela läroplanen och har konkretiserats i mindre delar under kapitel 3 i läroplanen.
Förmågor i matematiken som vi arbetar med under terminen:
Vi kommer att beröra följande centrala innehåll när vi arbetar med områdena - samband & förändring, algebra & mönster samt geometri.
Tidsplan: Vi kommer att arbeta med dessa områden under resten av årskurs 6.
Undervisning och avstämning: Vi kommer ha muntliga -och elevaktiva genomgångar varje vecka där vi går igenom de olika momenten som berörs under veckan. Små korta filmer som sammanfattar genomgångarna kommer att länkas till bloggen under fliken matematik filmer. På bloggen kommer det också att finnas begrepp inom de olika områdena som är viktiga att känna till, dessa finns under fliken matematiska begrepp. Under vissa av områdena kommer vi att lägga större fokus på praktiska övningar, både i grupp och individuellt.
Varje vecka under våren kommer vi också på gruppnivå fortsätta att ha gemensamma diskussioner (EPA) kring olika matematiska problem och metoder för att lösa dessa samt varva detta med veckans algoritmer. När vi har matteprat kommer fokus ligga på att muntligt resonera hur man kommit fram till sitt svar och då använda oss av relevanta matematiska begrepp kopplade till uppgiften. Genom att använda oss av metoden "fish tank" lyfter vi våra diskussioner och resonemang ytterligare en nivå.
Varje område som vi arbetar med är indelade i olika delkapitel som i sin tur är indelade i 4 olika svårighetsnivåer. Du bestämmer själv eller tillsammans med mig vilka nivåer som skall räknas men man skall räkna minst två nivåer på varje delkapitel. Under områdets gång kommer vi också att arbeta med "tänk och räkna", repetitionsuppgifter, "kan du begreppen" och blandade uppgifter.
Vi kommer att genomföra en diagnos efter området för att se om något behöver repeteras eller om man kan arbeta vidare och fördjupa sig.
Vi vill att du reflekterar kring följande frågor (FFF) på lärloggen efter varje område:
Använd dig av vår mall självskattning...
Vi kommer också att använda en formativ bedömning som du skall fylla i innan vi börjar med området för att fyllas i ännu en gång när området avslutas. Denna kommer att fotas och läggas på lärloggen samt sättas in i pärmen.
Bedömningen sker utifrån kunskapskraven för matematik år 6.