👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Textilslöjd a la L-G

Skapad 2017-08-16 13:26 i Norrtullskolan Papperskorgen
Grundskola 7 – 9 Slöjd
Vi ska sy och vi ska klippa, vi ska göra, ska vi tippa!!

Innehåll

Planering för årskurser 7-9 läsåret 2017-18, textilslöjd.

 

 

Årskurs 7:  Fritt broderi, att ”måla” med nål och tråd. Eleven skall välja en bild ca 1 kubikdecimeter i storlek och med hjälp av olika sorters stygn, tråd, tygbitar, pärlor och dyl. plus egen fantasi och vägledning av gulliga fröken få till denna bild på en tygbit motsvarande ett A4 ark.

 

Efter detta arbete vill jag att alla eleverna (7-9) försöker att fördjupa sig i sömnad t.ex. tröjor, skjortor, toppar, byxor, kjolar, väskor etc.

Stickning: lära sig de fyra grunderna; att lägga upp, att sticka räta maskor, att sticka aviga maskor och att maska av. Förhoppningsvis lockar detta till att pröva på svårare och tålamodsprövande arbeten såsom att sticka vantar eller sockor eller annat skojigt!

Virkning: lära sig grundmaskorna såsom luftmaskor, fasta maskor, stolpar på olika sätt och sen pröva på något arbete som t.ex. grytlappar, mössor, amigurumidjur, väskor.

Fasta broderier som korsstygn efter mönster.

Pröva på vävning i någon av de tre vävstolarna där eleverna kan välja att väva en trasmatta eller en duk i ripsvävnad eller löpare i tuskaft och/eller kypertbindning.

Jag kan också lära ut knyppling, påtning smygmaskvirkning, gaffelvirkning och är det någon elev som vill lära sig frivoliteter så ska jag nog komma ihåg det också!

Eleverna väljer själva när de vill eller känner sig redo att tackla dessa olika handarbeten. Motorik och matematik finns med överallt, mycket tankearbete krävs på olika stadier, ämnet fodrar träning och åter träning, tålamod och inte vara rädd att göra ”fel” eller göra om. Det gäller att hitta ”koden”!!

 

 

       Skrivet av Lena-Greta, Syfröken.