Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

5

Vasatiden 1523-1611

Piratenskolan, Simrishamn · Senast uppdaterad: 17 augusti 2017

Vasatiden markerar slutet för medeltiden i Sverige. Då Sverige styrs av Gustav Vasa och hans söner, där av namnet "Vasa tiden". Unionen med Danmark upphör och Sverige blir ett självständigt land. Kungen får större makt då Sverige blir protestanter. Några av de begrepp/händelser som vi kommer att möta på är reformationen, uppror och att Sverige blir ett arvsrike.

Syfte - Varför?

Syftet är att få en historisk referensram och kritisk granska källor. Syftet är också att eleven ska lära sig att använda historiska begrepp.

Centralt innehåll - Vad?


Undervisningens innehåll - Hur?

Vi kommer att ha gemensam högläsning och diskutera det vi läst för att sedan sammanfatta tillsammans. Vi avslutar med att du gör en egen individuell  "Vasabok", där du väljer ut olika viktiga händelser och kungar som du vill berättar  mer om. Vi kommer, efter att du redovisat dem,  hänga upp dessa böcker i klassrummet.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.

Den svenska statens framväxt och organisation.

Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor och grupper runt Östersjön. Migration till och från samt inom det svenska riket.

Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Gustav Vasa
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback