👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturvetenskapliga upptäckter

Skapad 2017-08-18 09:11 i Sommarhemsskolan F-6 Uddevalla
Grundskola 6 Kemi Fysik Biologi

Innehåll

Presentation

Ur Lgr 11:

Undervisningen ska skapa förutsättningar för eleverna att kunna skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla perspektiv på utvecklingen av naturvetenskapens världsbild.

Förmågor

Kommunikation: förmågan att använda naturvetenskapens begrepp och uttrycksformer.

Reflektion: förmågan att granska information.

Samarbete: förmågan att lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga.

Ansvar: förmågan att ta ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö. Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.

Undervisning

Vi kommer börja med repetition av solsystemets himlakroppar och deras rörelse samt hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras. Sedan kommer vi prata om naturvetenskapliga upptäckter. Eleverna kommer sedan få skriva en faktatext om en upptäckt som har betytt mycket för människors levnadsvillkor. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
  Bi  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Bi  4-6
 • Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
  Fy  4-6
 • Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
  Fy  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Fy  4-6
 • Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
  Ke  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Ke  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.
  Fy  E 6