Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Naturprocesser

Kopperskolan, Stenungsund · Senast uppdaterad: 18 augusti 2017

Varför ser jorden ut som den gör? Är det vi människor som skapat den så eller finns det andra processer som formar vår planet?

Bygga upp och rasera

Varför ser jorden ut som den gör? Är det vi människor som skapat den så eller finns det andra processer som formar vår planet? Det är sådana frågor som vi kommer att brottas med i detta arbetsområde.

 Mål

Du ska bli bättre på att förstå hur människan och naturen formar vår miljö.

Arbetsformer

För att fördjupa oss i hur människan och naturen formar vår livsmiljö kommer vi att:

  • Se på film
  • Läsa texter
  • Svara på frågor

Vi kommer att arbeta med processer som förändrar jordytan: jordbävningar, vulkaner och erosion. Genom att vi människor använder ytan på olika sätt, så omformas också vår livsmiljö på grund av detta.

Bedömning

Du ska visa att du vet hur jordytan byggs upp och bryts ner, både av människan och naturen själv.

Du ska även visa att du kan använda geografiska begrepp på rätt sätt.

Detta kommer du kunna visa genom dina svar på olika instuderingsfrågor, i diskussioner i klassrummet och genom en presentation på din iPad om ett av nedanstående områden:

  • Jordbävningar
  • Vulkaner
  • Erosion
  • Hur människan påverkar jordytan
Varför ser jorden ut som den gör? Är det vi människor som skapat den så eller finns det andra processer som formar vår planet? Det är sådana frågor som vi kommer att brottas med i detta arbetsområde.

Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback