Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7

En vacker höstdag - 4 tekniker

Laröds skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 20 augusti 2017

Uppgift Du ska avteckna med din egen vilja en vacker höstdag med vackra färger som hösten bjuder på för att förmedla höstkänsla. Du får välja själv fyra olika tekniker och motivera dina val. Du får också bestämma själv vilken storlek ska du göra din uppgift från A5-4-3-2 till A1. Reflektera och beskriva din skapande process som innehåller tanke och praktiskt arbete på en A4 och lämna in din uppgift senast den 15 oktober 2017. För att uttrycka din idé behöver du kunna ett antal trick och ha en del grundläggande kunskaper. Dessa kunskaper är inte särskilt svåra att förstå sig på. Däremot kan det vara lite svårare att lära sig att använda dem i praktiken. Viljan att träna dessa kunskaper avgör om du blir en skicklig tecknare eller fotograf. Det skiljer sig alltså inte från att lära sig spela fotboll. Man måste träna, vilket hänger på viljan att träna. Under kommande period kommer vi att arbeta med olika kunskapsområden inom ämnet Bild och du kommer att få möjlighet att utveckla dina färdigheter inom många olika områden. Du lär dig att göra vissa övningar och genom detta förstår du hur det går till att framställa bilder. Sedan hänger det alltså på att du vill träna på att göra bilder. Lycka till 😊 Nadia

MÅLET MED UNDERVISNINGEN ÄR ATT...

… framställa bilder med olika uttryckssätt och med olika metoder

… kombinera färg, form och bildkomposition på ett fungerande sätt

… framställa personliga bilder och hitta kreativa bildlösningar

… utöva bildkomposition, lära sig grunderna såväl teoretiskt som praktiskt

… utöva två- och tredimensionellt arbete

… analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktion

 

SÅ HÄR SKA VI ARBETA...

Vad?

Blyertsteckning- hårda och mjuka former samt olika valörer (ljushetsgrader). Repetition av materialkunskap.

"Bild i förändring"- förmedla en känsla/budskap med din bild.

Bildanalys-vi analyserar bilder och diskuterar deras betydelse. Vi arbetar utifrån Denotation (bildbeskrivning) och Konnotation (tolkning av bilden).

Reklam och media- med fokus på genus. Temat kring reklam och media består av två delar, en gruppuppgift och en individuell uppgift. Gruppuppgiften består av att ni ska göra en reklambild/-film/-collage som ska vara en ”tvärtomreklam”- där de stereotypiska könsrollerna har kastats om. Här finns det möjlighet för dig att arbeta digitalt. Den individuella uppgiften består av att du ska välja ut en reklambild som tydligt behandlar någon form av genusfråga och analysera den, det är en inlämningsuppgift.

Tredimensionellt arbete: Gipsmasker- du kommer att få skapa en personlig och kreativ gipsmask.

Serier- bildutsnitt, manus, känslor, tid och rörelse, igenkänningstecken, pratbubblor- kända serier/ kända seriefigurer.

Fritt skapande- under terminerna ska det även ges tid för fritt skapande.

I ämnet Bild lägger vi även stor vikt vid att presentera sina alster, detta kommer vi därför arbeta mycket med.

Reservation för ändringar inte minst då jag tycker att det är viktigt att även du som elev får vara delaktig i planeringen.

Hur?

Undervisningen består dels av teoretiska genomgångar och dels av praktiska övningar. Under terminen kommer vi även att samtala kring det aktuella ämnet och diskutera i mindre och större grupper.

Under ”Skolans värdegrund och uppdrag” i Läroplanen står det att en viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Vidare ska skolan stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt viljan till att pröva egna idéer och lösa problem. Genom praktiska övningar inom ämnet Bild får du som elev stimulera dessa egenskaper.

DETTA SKA BEDÖMAS...

Uppgifter och arbeten sparas i mappen för bedömning. Även diskussioner (muntliga såväl som skriftliga resonemang) ingår i bedömningen. Bedömning sker fortlöpande på lektioner. Under arbetet med Reklam och media kommer du att göra ett grupparbete samt ett individuellt skriftligt arbete där din analytiska förmåga står i centrum, dessa arbeten bedöms enligt nedan (under "Tolka, analysera och kritiskt granska").

Självständighet och förmåga att ta eget ansvar för sin arbetsprocess bedöms under allt arbete. Det som är viktigast i bildämnet är den skapande processen som innehåller tanke, praktiskt arbete och reflektion över egna och andras uttryck.

Följande förmågor bedöms:

Bildframställning: hur pass utvecklat bildspråk du har

Kommunikation: din förmåga att kommunicera budskap i dina verk (åsikter och upplevelser)

Material och tekniker: hur du hanterar olika material samt begreppslära

Grupparbeten: din förmåga att ta ansvar samt lyfta kvalitén på innehåll och presentation

Självständighet: din förmåga att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt, ge omdömen kring den egna arbetsprocessen

Bild- och kulturhistorisk allmänbildning: Kan hitta likheter och skillnader hos olika konststilar samt placera dem rätt i tiden. Inser bildens betydelse i samhällsutvecklingen.

Tolka, analysera och kritiskt granska: din förmåga att tolka och analysera samtida såväl som historiska bilder samt din förmåga att framföra olika resonemang. Att du granskar kritiskt och motiverar dina argument och slutsatser.

Jag kommer att klicka i matrisen nedan efter varje avslutat område.


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Matriser i planeringen
Bild bedömningsmatris Kunskapsstaden Helsingborg
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback