👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska åk. 8 Del 1

Skapad 2017-08-23 11:54 i Dalskolan Tyresö
Grundskola F

Innehåll

Planering Svenska åk. 8

 

Arbetsområde el. Tema

I årskurs åtta kommer vi huvudsakligen att arbeta med olika texttyper som eleverna ska få öva att både läsa / känna igen och skriva. Detta faller in under det tema vi kör med: Tema Tidning.  

Mål

Eleverna ska lära sig att känna igen typiska text-strukturer och typiska uttryck inom dessa.

 

  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag
  • Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensema texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter
  • Beskrivande, förklarande, utredande, intruerade och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll uppbyggnad och språkliga drag.
  • Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta med exempel texter, oftast i par och klass genomgångar. Eleverna kommer att få prova på att skriva egna texter som sedan läses av klasskamrater (i par). Det kommer att förekomma en del klass diskussioner och diskussioner i par.

 

Vad gäller läxor är det efter behov, om en uppgift inte blir klar för enskilda elever förväntas de göra dessa på egen tid. Om det är mer än fem elever som inte hinner klart, tas uppgiften upp igen på nästa lektion.

Bedömning

Bedömning kommer att ligga tungt på skrivna texter och lektions deltagande.