Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7

Fysik år 7 - Materia

Almåsskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 30 augusti 2017

Det här området handlar om grunderna till allt som finns omkring oss. Vad består vår omgivning av? Vad är en atom, molekyl och grundämne och hur har kunskaper om ämnen och materia påverkat och förändrat hela samhället?

 

I undervisning kommer du att lära dig om... (Vad?)

I det här avsnittet kommer vi att ha begreppen som utgångspunkt. Du ska kunna förklara vad begreppen betyder och kunna sätta in dem i ett sammanhang.

Vi kommer också att lära oss om hur kunskaper på området har påverkat den naturvetenskapliga utvecklingen. Vad har kunskaperna i sin tur betytt för människors levnadsvillkor.

Viktiga begrepp:

materia, atom, molekyl, grundämne, kemiska föreningar (sammansatta ämnen),  densitet, massa, area, volym,

I undervisningen kommer vi att... (Hur?)

Vi arbetar med:
- begrepp
- undersökningar/laborationer
- instuderingsfrågor
- filmer
- diskussioner
- genomgångar

Bedömning

Bedömning kommer att ske fortlöpande under lektionstid i diskussioner och arbeten samt under laborationer. Området kommer att avslutas med ett skriftligt läxförhör.

 

Följande kommer att bedömas (Vad?)

Se matris!


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Partikelmodell för att beskriva och förklara fasers egenskaper och fasövergångar, tryck, volym, densitet och temperatur. Hur partiklarnas rörelser kan förklara materiens spridning i naturen.

De fysikaliska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Ämnesmatris - Fysik 7-9 v2
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback