Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Mitt 15-åriga jag

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 2 september 2022

Vilka råd skulle du ge ditt 15-åriga jag? I detta området spolar vi fram och funderar på vilka råd man skulle vilja fått när man var 15 år. Vi pratar framtid, nutid och skriver brev samt reportage.

Skrivuppgift - Till mitt 15-åriga jag

  • Vi tittar på youtube-klipp där människor talar till sina 15-åriga jag. 
  • Vi pratar om olika texttyper - informella brev samt reportage. 
  • Vi läser olika reportage och ser vad som är typisk för genren.
  • Vi studerar intervjuteknik inför reportageskrivandet. 

 

Är du osäker på texttyperna titta gärna på denna Padlet: 

https://padlet.com/annikasjodahl/texttyper

UPPGIFTER: 

Till mitt 15-årig jag
Vilka fem råd vill du ge till dig själv idag som du tror är viktiga för framtiden? Du kan lyssna på fler exempel på råd på Youtube om du söker på Till mitt 15åriga jag. De som vill kan skicka dessa brev till er själva som levereras i framtiden. Det kan du göra via denna sidan: https://www.futureme.org/

Form: brev

Intervju med X om sina tonår
Du kan intervjua en person som är äldre och skriva ett porträtt om denna med en bild på personen som tonåring samt som nu. Lägg fokus på vad personen hade önskat veta som tonåring och vad som var orosmomenten men hur livet blev med facit i hand. Få med mycket person- och miljöbeskrivningar.

Form: reportage

 

Bägge uppgifterna lämnas in i Classroom. 


Läroplanskopplingar

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.

Sakprosatexter för ungdomar och vuxna. Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter. Texternas syfte, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag. Kombinationer av olika texttyper.

Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.

Skillnader i språkanvändning beroende på syfte, mottagare och sammanhang. Språkets betydelse för att utöva inflytande.

Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man refererar, citerar och gör källhänvisningar, även referenser till digitala medier.

Matriser i planeringen
Skriva - REPORTAGE
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback